Duminica 28 Aprilie

Clujean șocat de câte Tesle sunt în oraș: Sunt bani mulți în Cluj / Cineva are peste 1000 (o mie) de clienți cu conturi ce depășesc 100k euro


Clujul este orașul contrastelor! Unii oamenii se plâng că trăiesc greu în acest oraș, dacă nu chiar de pe o zi pe alta, în timp ce pe străzi defilează mașini Tesla, de la 35.000 de euro în sus.

Am fost la un moment dat cu soția la spital si pe drum am numărat vreo 10 Tesle. Altă dată duceam copilul la grădiniță și pe lângă noi au trecut la un interval de 2 minute vreo doua Tesle.

Altă dată eram la Lidl, parcasem și mă apropiam de intrare, pe trotuarul dintre cladire si parcare vad ca nu încap de o masina. Ridic privirea: Tesla.

De unde sunt asa multe masini Tesla? Asta in contextul in care una e vreo 50.000 de euro. Le cumpara lumea second hand? Dar si asa vad ca una e 35.000 de euro. E ceva giveaway de Tesle si cum nu am Facebook l-am ratat complet?”, se întreabă un clujean pe Reddit/Cluj

Discuția a devenit incitantă, iar alți internauți au încercat diverse explicații.

M-a costat 39k+tva un model y (fara rabla) am luat-o pt ca n-am avut 70-80 sa dau pe o masina serioasa. La drum lung e horror, dar stiam asta inainte s-o iau. Stau la casa, nu ma deranjeaza sa incarc odata la 2 zile. In rest probabil va deveni cea mai banala masina de pe strazi, un fel de logan, daca vrei sa nu iesi in evidenta iti vei lua tesla (mai ales ca se anunta alte taieri de preturi).

Am fost in elvetia in noiembrie si austria acum in ianuarie... Reteaua de chargere de la budapesta spre vest e ok, dar sunt unele unde incarci cu 45kwh (daca sunt full), am patit langa viena sa stau si la coada vreo 20min. Navigatia tesla calculeaza sa ajungi la un charger cu cat mai putina baterie, am patit sa aproximeze ca ajung cu 12% si abia am ajuns cu 2%, desi n-am depasit viteza recomandata. Ideea ii ca stai cate 45 minute la incarcat dupa care mergi cu 120km/h sa nu consumi prea mult... nu-i ideal daca mergi la schi de exemplu sa pierzi o zi din concediu pe drum”.

Nu stiu, în 2022 am reusit sa pun deoparte 12.000 de euro dar in 2023 si acum in 2024 numai pe minus sunt. Si nu cheltuim pe nimic diferit banii decat rata, gradinita, mancare, curent”.

Depinde in ce cercuri te invarti, majoritatea (salariati in multinationale, nu itisti) spun acelasi lucru ca si tine si au impresia ca toti sunt in aceeasi situatie (ca se evapora clasa de mijloc). Pe de alta parte vorbesc cu tot felul de oameni care zic ca sunt bani multi in Cluj, director de agentie bancara de cartier care zice ca are peste 1000 (o mie) de clienti cu conturi ce depășesc 100k euro, nu mai stii ce sa crezi”.

Nu e nici o contradictie in ce ai zis, nici cei de la multinationale nu is chiar patura de mijloc ci cel putin ca venit pe distributia salariilor is upper mid(primii 20%). Cei care sunt cu adevarat varf nu numai ca income ci ca si net worth inca sunt ok, dar is probabil si cei mai rezistenti la schimbari. Parerea mea personala e ca se duce in jos disposable income si asta e mai aparent la cei care castiga mai putin, mai ales din cauza inflatiei”.

Romanii au bani, mai ales in orasele mari, si nu numai cine e in IT. E un mit ca suntem saraci, nu erau preturile din Cluj atat de mari daca lumea traia din venituri minime”.

Comentarii Facebook