Clujean ghinionist, împușcat în Mărăști, în 21 decembrie 1989, în balconul blocului, la etajul 11. Poveste puțin cunoscută despre Revoluție - VIDEO


Clujenii au ieșit să protesteze în stradă împotriva regimului comunist în 21 decembrie, când s-au înregistrat primii morți. Au fost și incidente ciudate, cum ar fi cel al unui clujean împușcat de armată în timp ce se afla în balconul unui bloc aflat la etajul 11, din Piața Mărăști. 

Jurnalistul Tiberiu Fărcaș, autorul cărții ”Călin Nemeș, povestea unui revoluționar”, a descris care era atmosfera înainte de incidentele din 21 decembrie 1989.

La Cluj-Napoca sosesc în 17 și 18 decembrie înalți demnitari comuniști, direct de la București. Așadar, după ce prim-secretarul județului Ioachim Moga a stat de vorbă cu Nicolae Ceaușescu, prin teleconferință. sS-au plasat sarcini de preîntâmpinare a unor evenimente.

A venit la Cluj-Napoca din partea Comitetului Central, Nicolae Constantin, în seara zilei de 18 decembrie. În seara zilei de 20 decembrie, a venit la Cluj generalul-locotenent Ilie Ceaușescu, care a făcut cunoscut organelor județene situația de la Timișoara și existența unor informații despre situația din afara țării”, a spus jurnalistul clujean.

Acesta a relatat și un incident mai puțin cunoscut despre incidentele din Piața Mărăști, unde un protestatar a confiscat un autobuz și a încercat să intre în dispozitivul de armată. De asemenea, în seara zilei de 21 decembrie un clujean care se uita de la balconul etajului 11  la incidente a fost împușcat de un glonț tras de un militar. Hoasul era cuvântul cheie al zilei.

În seara zilei de 20 decembrie, a avut loc o teleconferință nouă în care Ioachim Moga a primit ordin de la Nicolae Ceaușescu să formeze patrule ale armatei, suplimentar față de cele ale miliției.

În Mărăști, în 21 decembrie au avut loc ciocniri între protestatari și forțele armatei.

În jurul orei 17.00, după ce au avut loc incidentele din Piața Libertății, unde Călin Nemeș și grupul său a fost răpit de armată, în Mărăști, în zona Troiței, s-au adunat grupuri de cetățeni care au scandat lozinci și și-au exprimat adeziunea cu protestatarii de la Timișoara.

În timpul acestei manifestații, un protestatar a urcat la volanul unui autobuz care fusese oprit și l-a condus spre autovehiculele militare pentru a intra în coliziune cu acestea. 

S-a deschis foc asupra roților autobuzului care a fost oprit fără a se înregistra victime. Fără informarea prealabilă a generalului Gheorghe Timiș, comandantul forțelor din Piața Mărăști, de la garnizoana Someșeni au fost trimise, după ora 20.00, mai multe mașini de luptă în sprijinul dispozitivului de luptă comandat de către acesta. Drept urmare la sosirea mașinilor de luptă, crezându-se atacați militarii din dispozitiv s-au culcat pe asfalt și unii dintre aceștia au deschis focul. Unul dintre gloanțele trase de militari a rănit în picior pe Mihai Coste. După ora 21.00 au fost executat în continuare focuri de armă în plan vertical. Din cauza modul imprudent de îndreptare a armei de către unul dintre militari a fost rănit la piciorul drept Kiss Mihail, care se afla în balconul apartamentului său de la etajul 11. 

După încetarea focului de avertizare inculpatul fruntaș Bolboș Marian Augustrin l-a împușcat în cap mortal pe Rusu Ioan, care s-a apropiat amenințător de dispozitivul de militari”, a relatat jurnalistul Tiberiu Fărcaș, autorul cărții ”Călin Nemeș, povestea unui revoluționar”.

La Cluj-Napoca a avut loc luni, 21 decembrie, marșul revoluționarilor, care a trecut prin centrul orașului și a oprit la monumentul Stâlpii Împușcați, unde s-au depus coroane de flori. Punctul final al evenimentului a fost în Cimitirul Eroilor, unde a avut loc o slujbă de comemmorare.

În decembrie 1989, la Cluj-Napoca și-au pierdut viața 26 de revoluționari și alți 52 au fost răniți.

WhatsApp Image 2020-12-21 at 11.34.55 (1).jpegWhatsApp Image 2020-12-21 at 11.34.55.jpeg

Comentarii Facebook