Cluj: Tiganii sfatuiti sa nu se declare maghiari sau romani la recensamant


Vicepresedintele Partidei Romilor "Pro Europa" Cluj, Aurel Pascu, a lansat un apel in randul etniei si ii sfatuieste pe tigani sa nu se declare romani sau maghiari la recensamantul care incepe in 20 octombrie.

Aurel Pascu sustine ca, daca romii isi vor declara etnia, aceasta va deveni principala minoritate din Romania.

"Fac un apel catre romi sa constientizeze cat e de important sa isi declare etnia la recensamant, sa se declare romi, nu romani sau maghiari, chiar daca vorbesc aceasta limba. Sa nu aiba motive de a nu se declara romi, sa fie mandri de ceea ce sunt. Daca noi, romii, ne vom declara etnia reala, se va vedea ca suntem principala minoritate din Romania, iar Guvernul si UE vor fi determinate sa aloce finan?ari corespunzatoare pe proiecte de integrare sociala", a spus Aurel Pascu.

Liderul rom le cere si recenzorilor sa inregistreze corect datele si sa nu incerce sa influenteze interlocutorii.

"Sunt ingrijorat de faptul ca unii recenzori ar putea sa ii discrimineze pe romi si sa evite sa scrie etnia reala. Membrii etniei au acum temeri in a se declara romi, din cauza expulzarilor la care s-a ajuns din statele UE. Mai apare si teama de stigmatizare si memoria persecu?iilor istorice la adresa romilor", a subliniat Pascu.

La recensamantul din 2002, s-au declarat romi 535.000 de persoane la nivel national, dar cifra reala ar fi undeva la doua milioane.

Comentarii Facebook