Cluj - Proiectul O MASĂ CALDĂ împlinește un an! Voluntarii oferă sărmanilor o masă gratuită în fiecare zi de joi - FOTO

 

Proiectul O MASĂ CALDĂ împlinește un an, iar grupul care stă în spatele acestei inițiative organizează luni, de la ora 15.50, în Piața Muzeului (lângă Biserica Franciscană) o acțiune aniversară.

 

Proiectul nostru își propune să vină în întâmpinarea celor care au dificultăți în procurarea hranei. Începând de acum un an, am pregătit o masă caldă în fiecare zi de joi, cu sprijinul Cantinei Primăriei Cluj-Napoca de pe str Zola. Proiectul nostru se bazează exclusiv pe voluntariat și pe donații, nefiind finanțat din fonduri publice, din programe de finanțare sau din fonduri private. În primele șase luni ale proiectului am pregătit cel puțin 50 de porții în fiecare zi de joi, acestea fiind distribuite în Piața Muzeului în jurul orei 16. Începând din ianuarie 2014, proiectul nostru s-a extins la Centrul Social de Urgență al Primăriei, de pe str. Dragoș Vodă, unde în prezent o echipă de cadre medicale de Clinica de Psihiatrie Infantilă (alături de alți voluntari) pregătește joi aproximativ 50 de porții de mâncare pentru locatarii centrului. De asemenea, numărul porțiilor de la Cantina de pe str. Zola a crescut la minim 80, o parte dintre acestea fiind distribuite către centrele de zi ale Asociației Familia Regăsită, Uniunii Creștine din România și Centrului Caritas. Pe lângă acțiunile din fiecare joi, o echipă de voluntari din Bacău a replicat acțiunea nostră în propriul oraș, pregătind în  fiecare zi de sâmbătă aproximativ 40 de porții. În plus, o echipă de voluntari gătește alături de aproximativ 15 copiii de la Centrul de zi al Uniunii Creștine din România în fiecare marți. Costul unei porții de mâncare este de aproximativ 2 lei, acest principiu asigurând viabilitatea financiară pe parcursul anului. O porție are aproximativ 350 de grame și conține de fiecare dată carne, carbohidrați (paste, orez sau pâine) și legume. Felurile pregătite diferă de la o săptămână la alta”, precizează George Jiglău, unul dintre reprezentanții grupului.

 

Proiectul O MASĂ CALDĂ a fost inițiat de un grup de profesori și studenți de la Facultatea de Știinte Politice din Cluj. Treptat, cărora li s-au alăturat medicii de la Clinica de Psihiatrie Infantilă, Clubul Rotaract Cluj, biserici aparținând mai multor confesiuni, zeci de donatori și voluntari persoane fizice sau juridice, dar și o serie de branduri locale de prestigiu, precum Marty, SaladBox sau Panemar. 

Comentarii Facebook