CLUJ: Poliția Cluj recunoaște că taxa de examinare pentru recuperarea permisului de conducere este la NEGRU


Poliția Cluj recunoaște că nu a încheiat niciun contract cu Școala de Șoferi ”Alfa” sau cu vreo altă societate pentru închirierea sălii unde să se organizeze examenele pentru reducerea perioadei de suspendare a permisului de conducere.

Cu toate acestea, cei care susțineau examenul pe strada Alexandru Vaida Voievod, la Școala de șoferi ”Alfa”, erau taxați cu 30 de lei. Examenele pentru reducerea perioadei de suspendare a permisului se țin în fiecare joi. Neregulile au ieșit la lumină în 21 noiembrie 2019, după ce un șofer, care avea permisul suspendat, a sesizat Știri de Cluj în legătură cu faptul că taxa este percepută ilegal, pentru că în Codul Rutier scrie clar că Poliția Rutieră trebuie să asigure sala unde să aibă loc reexaminarea șoferilor. 

La examinarea din data de 21 noiembrie 2019 au participat 50 de persoane, fiecare achitând suma de 30 de lei. Așa se face că ”cineva” a încasat 1.500 de lei dintr-un foc. 

2c89b2b0b1a65dd47ed2917ad566659a.jpg

Foto: Chitanța cu suma de 30 de lei plătită, pe care scrie ”taxă examen poliție”

Clujeanul care a reclamat cazul le-a atras atenția înainte de examinare polițiștilor de la Rutieră, prezenți în sala de la Școala ”Alfa”, că taxa este ilegală, dar a fost amendat pentru obrăznicie cu 1.000 de lei. Acesta a depus plângeri penale, care acum sunt anchetate de procurori. 

Șeful IPJ Cluj, comisarul șef Ciprian Rus, susține că nu a existat nicio colaborare cu Școala de șoferi ”Afla” pentru închirierea sălii, deci sumele erau percepute la ”negru” și intrau în buzunarul ”băieților deștepți. Din luna martie, după ce a izbucnit scandalul și cercetarea penală, examenul a fost mutat la Colegiul Tehnic Energetic.


WhatsApp Image 2020-06-02 at 19.21.56.jpeg

Clujeanul cere anularea amenzii, returnarea banilor percepuți ilegal și tragerea la răspundere a celor vinovați.

---------------------------

UPDATE

Managerul Școlii de Șoferi ”Alfa” Cluj, Emil Rusu, susține că nu este adevărat că Poliția Cluj nu a avut un protocol de colaborare cu societatea pe care o conduce.

Am început colaborarea în 2005 - 2006 cu Poliția Cluj, pentru că până atunci examenele de reducere a perioadei de suspendare a permisului se dădeau în școlile de șoferi. Atunci s-a modificat și, pentru că nu aveau spații, au venit la noi să solicite să îi lăsăm să susțină aici examenele. A fost realizat un protocol de colaborare, prin care noi nu ceream chirie, dar luam o taxă pentru utilități și stricăciuni.

Eu nu aveam niciun interes să las pe cineva gratis aici, să consume curent și să facă stricăciuni. Am făcut protocol că nu percepem taxa pentru închirierea sălii, ci numai pentru utilități și stricăciuni.

A fost taxă de 5 lei, 10 lei, 20 de lei, iar din 1 iunie, până în noiembrie, am decis ca taxa să fie 30 de lei.

Problema este că nu mai avem protocolul. Au venit la începutul anului 2019 să căutăm protocolul, a venit comisarul de poliție Sergiu IURIAN, șeful Biroului Poliției Rutiere Cluj, pentru că și ei și noi am pierdut protocolul. Au spus că vor reveni cu o adresă spre noi să facem un nou protocol, asta era la începutul anului 2019, dar nu au mai venit. 

Eu tot ce am făcut a fost legal, pentru că au venit și cei de la poliția de proximitate și făceau cursuri de prevenire cu cei care susțineau examenele. La un moment dat ne-au solicitat un birou separat pentru corectarea lucrărilor și le-am mai dat un birou. Am făcut totul și nu am solicitat niciun ban chirie. Percepeam o taxă numai pentru utilități.

Pot să vă spun că cei care veneau la susținerea examenului mi-au tăiat și rupt canapelele. Veneau tot felul de oameni și nu își vedeau de treabă. Fumau înauntru și aveam probleme cu cei care închiriaseră partea de parter și etaj, unde era o grădiniță. Am avut daune și e normal să le suporte cineva”, a declarat Emil Rusu, maganergul Școlii de șoferi ”Alfa”.

Comentarii Facebook