Cluj - Monument de comemorare a victimelor Holocaustului dezvelit în Parcul I.L. Caragiale - FOTO

 

Un monument de comemorare a victimelor Holocaustului a fost dezvelit în Parcul I.L. Caragiale. 

 

Municipalitatea clujeană, alături de supraviețuitorii Holocaustului și urmașii victimelor deportărilor din Cluj, a participat la dezvelirea primului monument din orașul nostru, ridicat în memoria victimelor acestor evenimente nefaste, desfășurate în urmă cu 70 de ani la Cluj-Napoca. 

 

Momentul este unul extrem de încărcat din punct de vedere simbolic, fiind un răspuns la așteptarea întregii comunități din orașul nostru, de a ridica un monument în memoria victimelor Holocaustului, care din nefericire a răpit zeci de mii de vieți nevinovate ale clujenilor. Monumentul a fost realizat cu sprijinul comunității evreiești din Cluj-Napoca și se se dorește a fi un simbol pentru locuitorii actuali ai municipiului, cu privire la greșelile umanității ce nu trebuie uitate, pentru a nu exista riscul repetării acestora. 

 

Mai mult, avem astăzi o datorie față de istorie să facem cunoscut tinerilor noștri tot ceea ce s-a petrecut în urmă cu 70 de ani, astfel încât aceștia să se asigure că asemenea derapaje de la rațiune și umanitate nu se vor mai întâmpla”, a declarat primarul Emil Boc. 

 

Pe piatra de temelie a monumentului este scris mesajul: ”În memoria celor peste 18.000 de victime ale urii rasiale, bărbați, femei și copii evrei din Cluj și din împrejurimi, deportați la Auschwitz în mai - iunie 1944”.

Comentarii Facebook