Duminica 5 Februarie

CLUJ: Lucrările la prima stradă smart din țară sunt aproape finalizate. Cum arată FOTO


Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, anunță că lucrările la str. Molnar Piuariu sunt aproape de finalizare.

”Am verificat astăzi stadiul lucrărilor la str. Molnar Piuariu, proiect cu finanțare europeană ce presupune reamenajarea completă a tronsonului dintre străzile Fabricii de Zahăr și Dâmboviței, cuprinzând intersecția cu str. Teleorman. Investiția vizează crearea unui culoar pietonal modern, cu prioritizarea mijloacelor de transport nemotorizate”, transmite Boc.

Astfel, 48 de arbori noi vor completa copacii existenți pe acest tronson, îmbunătățind semnificativ calitatea spațiului public. De asemenea, va fi instalat mobilier urban modern, ce permite încărcarea telefoanelor mobile sau tabletelor prin porturi USB, precum și două stații de încărcare rapidă pentru mașini electrice, cu câte 2 locuri fiecare.

Pe lângă reorganizarea spațială și dotările urbane menționate, este instalat un nou sistem de iluminat, inteligent, cu tehnologie LED și un sistem de irigare cu senzori.

Descriere sumară proiect:

• reorganizarea străzii prin eliminarea diferențelor de nivel între spațiul exclusiv pietonal și spațiul carosabil;

• refacerea întregii suprafețe de călcare;

• reorganizarea intersecțiilor;

• plantarea a 48 de arbori noi, arbuști;

* accesibilizarea spațiului public pentru persoanele cu dizabilități și protecția acestora (pavaje cu marcaje tactile integrate)

* propunerea unui concept de mobilare urbană modern şi coerent adaptat specificului străzii/zonei;

* lucrări pentru asigurarea iluminatului public şi de siguranţă modern şi performant care să permită creşterea eficienţei energetice;

* lucrări pentru iluminat festiv, iluminat arhitectural, telegestiune, evenimente publice;

* reducerea consumului de energie electrică şi implicit a gazelor cu efect de seră (ex. CO2), prin utilizarea unui sistem de iluminat performant, care folosește tehnologii ce permit reducerea fluxului luminos pentru anumite paliere orare.

* îmbunătățirea sistemului de colectare a apelor pluviale;

* toate elementele infrastructurii edilitare existente și propuse în zonă se vor rezolva în sisteme subterane moderne.

Edilul spune că l-a avertizat pe constructor cu privire la faptul că termenul contractual de finalizare a lucrării este data de 15 mai 2020, iar după această dată vor fi aplicate penalități de întârziere, conform contractului.

Proiectul este finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Regional, axa 4.1 și are o valoare totală de 4.3 milioane de lei.

Comentarii Facebook