Cluj - Lucrări suspecte de construcții într-o zonă intens circulată. Se muncește pe ascuns, fără niciun un panou cu autorizația de construcție - FOTO


Urbanismul clujean a devenit draconic în ultimii ani și nu se mai poate mișca o piatră din loc fără a avea autorizație de construcție emisă de Primăria Cluj-Napoca. Aceasta trebuie afișată la locul construcției pentru a atesta că lucrările se fac legal. 99% dintre oameni și companiile care construiesc respectă acest lucru, pentru că altfel consecințele sunt drastice: sistarea lucrărilor și amenzi mari.

Un astfel de șantier ne-a fost semnalat pe strada Republicii 120, de un membru al societății civile, interesat de urbanismul clujean, dar ca exemplu negativ. La o locația fast-food-ului Mama Manu se lucrează de zor, dar fără a fi amplasat un panou, conform legii pentru ca orice trecător să știe ce se va edifica acolo și pentru a nu te trezi la final cu o construcție mult peste ceea ce era înainte, care să nu respecte regulile urbanistice nici din punct de vedere estetic, nici ca suprafață.

WhatsApp Image 2024-03-06 at 11.40.12.jpeg

Știri de Cluj nu a descoperit nicio autorizație de construcție sau de extindere pentru acel spațiu, astfel că a trimis întrebări Primăriei Cluj-Napoca, Poliției Locale și Inspectoratului de Stat în Construcții pentru a lămuri lucrurile.

Un locatar dintr-un bloc trebuie să ceară autorizație de construcție pentru a demola un zid sau pentru a amenaja un balcon, dar aceleași criterii nu se aplică și altor patroni, care trag niște copertine peste fațadă și se pun pe treabă. Ce iese la final nimeni nu știe și apoi ne mirăm de modul în care arată orașul”, ne-a explicat activistul.

Locația este închiriată de cei de la Mama Manu, afacere deținută de Bazrkan Abdul Rahman, unul dintre francizorii Mama Manu (deține trei din cele șase șhaormerii) și patron al caselor de schimb valutar Saker. Acesta a fost condamnat la închisoare cu executare, după ce a dat spagă pentru a nu face pedeapsa de muncă în folosul comunității.

Bazrkan Abdul Rahman a omorât un motociclist în 2017 și a scăpat de închisoare cu executare, dar a fost condamnat să facă muncă în folosul comunității. Pentru că nu a vrut să se înjosească i-a dat spagă, 150 de lei, lui Attila Verdeș, cunoscut sub numele ”Hiena”, unul dintre cei mai înfocați suporteri a Universității Cluj și angajat la Sala Polivalentă Cluj. 

Pentru fapta sa, ”Saker” a fost condamnat, în 22 iulie 2022,  la 2 ani şi 10 luni închisoare, iar Bazrkan Abdul Rahman a fugit din oraș, pentru că se temea că la apel va fi condamnat definitiv.

Potrivit procurorilor, ”inculpatul BAZRKAN ABDUL RAHMAN, la diferite intervale de timp în perioada  05-14.03.2018, i-a dat în mod direct inculpatului VERDEŞ ATTILA – funcționar public angajat al Sala Polivalentă S.A., care avea ca atribuţie în fişa postului supravegherea persoanelor obligate la prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii, de trei ori câte 50 lei, bani care nu i se cuveneau, în legătură cu neîndeplinirea de către funcţionarul public a îndatoririlor de serviciu constând în permiterea primului să plece de la locul de muncă şi să se ponteze ca prezent în fişa de prezenţă, şi subsecvent nesesizarea organelor de control.

Inculpatul  VERDEŞ ATTILA – funcționar public angajat al S.C. Sala Polivalentă S.A. care avea ca atribuţie în fişa postului supravegherea persoanelor obligate la prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii, care în baza unei rezoluţii infracţionale unice, la diferite intervale de timp în perioada 05-14.03.2018, a primit, în mod direct pentru sine, de la inculpatul  BAZRKAN ABDUL RAHMAN – persoană obligată la prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii, de trei ori câte 50 lei, bani care nu i se cuveneau, în legătură cu neîndeplinirea de către funcţionarul public a îndatoririlor de serviciu constând în permiterea secundului să plece de la locul de muncă şi să se ponteze ca prezent în fişa de prezenţă, şi subsecvent nesesizarea organelor de control”, arătau procurorii.

Anchetatorii spun că ”Shaker”, afaceristul sirian stabilit la Cluj, pe numele lui real Abdul Rahman Bazrkan, a fost verficat pe camere dacă execută muncă în folosul comunității. Apoi, procurorii l-au ”strâns cu ușa” pe ”Hiena”, cel care a închis ochii, și care a recunoscut totul, inclusiv că a luat bani de la ”Shaker”. 

”Shaker” s-a întors la Cluj bine merci, iar sentința a fost mult mai blândă în apel, scăpând de închisoare, cu toate că a sfidat legea și nu a vrut să facă muncă în folosul comunității, fiind condamnat doar al atât deși a omorât un om cu mașina.

WhatsApp Image 2024-03-06 at 11.40.09.jpeg

Poliția Locală Cluj-Napoca a anunțat deja că va verifica legalitatea acestor lucrări.

-------------------------

UPDATE

Lucrările pe șantier au fost sistate până la finalizarea controlului. Patronul Mama Manu a spus că nu este în România, pentru a nu furniza actele cerute la control.

Polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Urbanism și Disciplina în Construcții au efectuat verificări în data de 06.03.2024, ora 14.30, la imobilul situat pe str. Republicii fn, unde s-a constatat realizarea de lucrări de construire în curs de execuție la fațada principală Nord, la fața locului nefiind prezent nici o persoană. 

Totodată, s-a luat legătura cu proprietarului societății care este chiriaș în imobil care ne-a transmis că nu se află în țară; ulterior la fața locului s-a deplasat reprezentantul societății menționate, respectiv SC Bogata Comexim SRL, care ne-a permis accesul în imobil, unde nu s-a constatat realizarea de lucrări care să necesite obținerea în prealabil a autorizației de construire. De asemenea, acesta a declarat faptul că singurele lucrări executate la imobil în ultima perioadă au fost de modernizare, igienizare, reparații, zugrăveli atât în interiorul, cât și în exterior, respectiv la fațada principală Nord au fost înlocuite unele geamuri și uși care aveau format sticlă cu panel, cu unele noi cu structură de sticlă întreagă, fără a se modifica dimensiunile golurilor. 

Chiriașul nu a putut pune la dispoziție documente necesare în vederea finalizării controlului, astfel că, ulterior a fost întocmit PVC 132/2024 și înmânat acestuia, prin care lucrările au fost oprite până la prezentarea tuturor documentelor solicitate și finalizarea controlului. Menționăm faptul că din compararea arhivei electronice Google Maps Street View cu situația din teren, la imobil nu s-au constatat modificări majore (schimbări de formă și dimensiuni), singura modificare constatată fiind desființarea structurii metalice – tip copertină- de pe fațada Nord. După prezentarea documentelor solicitate în vederea finalizării controlului, se vor lua măsurile legale ce se impun în conformitate cu Legea 50/1991 republicată”.

Comentarii Facebook