Cluj: Iarăși s-a făcut dreptate pe ”românește”! Polițiștii locali din Cluj care i-au rupt o mână unui cerșetor scapă de închisoare


Poliţiştii locali, care i-au rupt o mână unui bătrân cerșetor, l-au abandonat la marginea orșului și apoi au încercat să îi închidă gura cu 500 de lei, au scăpat de închisoare.

Cei doi polițiști locali și-au recunoscut vina după doi ani de tărăgănare a anchetei. Potrivit acordului de recunoaştere a vinovăţiei, cei doi nu vor putea munci în Poliţia locală doi respectiv, trei ani şi vor ispăşi pedepse de 1 an, respectiv 1,6 ani de închisoare cu suspendare, scrie Adevărul.ro.

În luna mai 2022, poliţiştii locali Traian Julean şi Silviu Florin Cioban au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj. Dacă instanţa va aviza acordul dintre Parchet şi inculpaţi, aceştia vor scăpa cu pedepse uşoare:  

Trian Julean, cel care l-a agresat pe Mihail Ispir, a fost de acord să ispăşească o pedeapsă de 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare şi pedeapsă complementară prin care i se interzice dreptul de a ocupa funcţia de poliţist local pe o perioadă de 3 ani.  El este acuzat de lipsire de libertate şi purtare abuzivă. 

Silviu Florin Cioban, care este acuzat doar de lipsire de libertate, el neparticipând la agresarea omului străzii, va executa 1 an de închisoare cu suspendare şi i se va interzice timp de 2 ani să activeze ca poliţist local. 

De asemenea, inculpaţii vor fi obligaţi să să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate. În plus, Trian Julean trebuie să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioada de 90 de zile lucrătoare în cadrul instituţiei care l-a angajat – Primăria Cluj-Napoca sau la altă instituţie publică din comunitate. Cioban a scăpat cu 60 de zile de muncă în folosul comunităţii.  

Dacă presa nu scria în octombrie 2021 despre cazul din 2020, nici astăzi nu s-ar fi făcut nimic

Cazul bătrânului cerșetor bătut și umilit de polițiști a apărut în presa locală în octombrie 2021, după ce de un an și câteva luni zăcea pe mesele procurorilor clujenii. De rușinea opiniei publice, anchetatorii s-au pus pe treabă, iar după câteva zile cei doi polițiști locali au fost chiar arestați, după un an și patru luni de la bătaia aplicată cerșetorului.

Poliția Cluj a anunță în 26 octombrie 2021 că acest caz este tot în cercetare. 

”La data de 8 iunie 2020, poliția municipiului Cluj-Napoca – Secția 1 Poliție a fost sesizată de către un bărbat din municipiul Petroșani cu privire la faptul că, în timp ce se afla în Cluj-Napoca, asupra acestuia ar  fi fost exercitate acte de violență de către două persoane, ulterior, prin intermediul unui apel precizând că ar fi fost agresat de doi funcționari publici. 

În baza sesizării de la acea dată, au fost demarate cercetări în cadrul unui dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de purtare abuzivă, cercetările fiind continuate pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care a avut loc evenimentul și identificarea persoanelor care ar fi luat parte la starea conflictuală”, spuneau polițiștii.

Cei doi polițiști au fost filmați când încercau să îl mituiască pe cerșetor ca să semneze o hârtie de împăcare, iar după apariția imaginilor în public procurorii și-au adus aminte de caz și au pornit în forță audierile.

Filmul bătăii administrate cerșetorului din Cluj-Napoca de polițiștii lui Bonțideanu, șeful Poliției Locale

Cerșetorul a fost depistat în 8 iunie 2020 de doi polițiști locali, în civil, și dus la Sediul Primăriei Cluj din Piața Unirii. Acolo a fost lovit cu bastonul și i-ar fi fracturat mâna. Victima ar fi fost abandonată la marginea orașului, unde a fost găsită de un șofer. 

Cerșetorul a fost găsit la marginea orașului de un șofer cu suflet și dus la UPU Cluj, unde poliția a fost chemată și s-a pornit o anchetă. Victimei i-a fost pusă mâna în ghips la Clinica de Ortopedie Cluj, iar apoi externată. 

Într-o înregistrare video apare bătrânul cerșetor cu mâna în ghips, în timp ce i se oferă și primește 500 de lei pentru a nu avea alte ”pretenții”. ”Amu să văd ce fac cu mâna asta”, a spus victima, iar replica a fost că ”Aia trece. Cumpărăm noi o cremă că toată lumea și-a rupt mâna”.

Comentarii Facebook