Clujul ia fața Bucureștiului! Orașul depășește capitala în privința calității vieții


Două orașe din țara noastră depășesc Bucureștiul în privința calității vieții: Timișoara este pe locul 115, iar Cluj-Napoca se regăsește pe 122. Capitala se află în urma principalelor capitale din estul Europei într-un clasament privind calitatea vieții realizat de portalul Numbeo.com. 

Capitala României se află pe locul 188 din lume din 255 de orașe analizate în indexul privind calitatea vieții, în vreme ce Sofia, capitala Bulgariei, se află pe locul 174. Budapesta se găsește pe poziția 172, Varșovia este pe locul 158, iar Praga se află pe locul 98 în clasament.

Topul realizat compară o serie de indicatori, precum puterea de cumărare, costul vieții, sănătatea, prețurile proprietăților raportate la venituri, traficul, poluarea, clima și siguranța cetățeanului. 

Costul vieții

Indicatorul cu privire la costul vieții a înglobat prețurile de consum, precum alimente, transport și utilități. Această categorie nu a inclus și costul chiriilor sau a ipotecilor. Din cele 582 de orașe analizate, Cluj-Napoca s-a situat pe locul 170, urmat de Constanța care se află pe 141, Brașov pe 131, Iași pe 129 și Timișoara pe 124. 

Cu cât un oraș se află mai sus în acest top, cu atât este mai ieftin să locuiești într-o astfel de metropolă, iar cu cât acesta se află mai jos în clasament, cu atât este mai scump. Cluj se află la doar un punct distanță de București, care s-a situat în topul orașelor cu privire la costul vieții pe locul 171. 

Poluarea orașelor din România

Potrivit clasamentului realizat de Numbeo.com, București este cel mai poluat oraș din România, fiind pe poziția 279 din 353 de orașe analizate. Capitala este urmată de Iași pe poziția 186, Timișoara pe 172 și Clujul pe locul 115. Cel mai nepoluat oraș din România este Brașov, care se situează  pe locul 73.


Comentarii Facebook