Vineri 20 Mai

O nouă zi nefavorabilă pentru calitatea aerului la Cluj! Vârstnicii și femeile însărcinate îndemnați să stea acasă


Calitatea aerului în Cluj-Napoca este nefavorabilă în ultima săptămână. Toți senzorii din oraș care măsoară particulele în suspensie PM2.5 și PM10 indică valori peste limita legală. 

Din cauza inversiunii termice, toată poluarea produsă de oraș prin traficul auto sau încălzirea cu lemne, rămâne la nivelul solului”, explică reprezentanții organizației „Strop de aer” pe pagina de Facebook. 

Monitorizarea calității aerului din Cluj-Napoca se face folosind senzori Open Source. Senzorii montați în centrul orașului, pe strada Ferdinand indicau de dimineață valori de peste 60 µg/m3 pentru particulele în suspensie de PM2.5 și 118 µg/m3 pentru PM10, considerate drept valori ridicate. Precizăm că indicele se schimbă în timp real, astfel datele pot să scadă ușor pe parcursul zilei. 

indice.jpg

La aceste valori, membrii grupurilor sensibile, cum ar fi vârstnicii, femeile însărcinate, persoanele cu boli de inimă și respiratorii ar trebui să stea acasă. De asemenea, nu se recomandă practicarea activităților fizice în aer liber. 

Organizațiile pentru protecția mediului înconjurător sugerează să amânați mersul cu mașina, pentru a reduce emisiile de gaze. 

Comentarii Facebook