CLUJ: Copiii încep şcoala în condiţii MIZERE: fără apă şi fără toalete

 

Mii de copii clujeni vor începe şcoala în condiţii greu de imaginat, situaţia fiind aceeaşi în mai multe părţi ale ţării.

Un număr de circa 90 de unităţi de învăţământ din judeţul Cluj nu au toalete în incintă şi nici apă curentă, astfel încât nu pot primi autorizaţie sanitară de funcţionare înaintea începerii noului an şcolar, informează Mediafax.

La nivelul Clujului autorităţile locale şi cele de învăţământ, mai scrie Mediafax, derulează până în 5 septembrie o acţiune de evaluare a stadiului lucrărilor de reparaţii sau igienizări la şcoli, pentru a se şti cu exactitate care vor fi autorizate. rilor de reparaţii sau igienizări la şcoli, pentru a se şti cu exactitate care vor fi autorizate.

"Lucrurile în ceea ce priveşte igienizarea şi repararea unităţilor de învăţământ din judeţ ţin foarte mult de alocaţiile bugetare ale consiliilor locale din judeţul Cluj, care au în administraţie clădirile. Suntem în perioadă de evaluare a lucrărilor şi vrem să vedem stadiul de desfăşurare a acestora, astfel încât în 5 septembrie să avem o situaţie la zi. Vom avea probleme, care sunt vechi, legate de autorizaţiile pentru şcoli şi nu se vor da aceste documente în condiţiile în care nu există apă curentă. La nivelul judeţului Cluj există 86 de unităţi fără toalete funcţionale în clădiri, pentru că, dacă nu au apă curentă, nu au nici toalete. Acestea nu au apă curentă pentru că sunt în localităţi neracordate la reţeaua de alimentare cu apă a Companiei de Apă Someş Tisa", a spus şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, Valentin Cuibus.

Potrivit acestuia, printr-un proiect al Consiliului Judeţean Cluj se va derula un program de introducere a apei în unităţi de învăţământ din mediul rural, lucrările urmând să fie gata cel târziu în luna noiembrie.

"Este vorba de 69 de unităţi de învăţământ în care ar trebui să înceapă lucrările în prima decadă a lunii septembrie, pentru alimentare cu apă. Nu vor fi gata la începutul anului şcolar, din păcate, dar lucrările nu vor afecta derularea procesului de învăţământ. Compania de Apă Someş se va ocupa de aceste lucrări, valoarea proiectului fiind de 500.000 de lei", a precizat şeful ISJ Cluj.

De exemplu, şcoala din comuna Ţaga figurează pe lista ISJ Cluj cu unităţi neautorizate din cauza faptului că nu are toaletă funcţională. Viceprimarul Emil Sabău speră că situaţia se va remedia în perioada următoare, după ce vor începe lucrările de alimentare cu apă a unităţii şcolare.

coala din Ţaga nu are toalete funcţionale deoarece nu este racordată la reţeaua de apă. Este foarte greu pentru cei 150 de elevi, care folosesc toaletele din curte şi se spală cu apă adusă de un hidrofor. Sperăm ca problema să fie rezolvată în acest an şcolar pentru că vom începe lucrările la proiectul de alimentare cu apă a şcolii, după care vom primi şi autorizaţie sanitară de funcţionare", a declarat, Emil Sabău, mai scrie sursa citată.

În anul 2011, un sfert din unităţile de învăţământ din judeţul Cluj (715) nu au fost autorizate.

Comentarii Facebook