Cluj: Clanul interlopului Becu rămâne fără casele cumpărate cu banii furați din Paris

 

Judecătorii din Paris au dispus confiscarea caselor cumpărate de clanul Becu cu banii furați. 

 

Soții Sandra și Robert Vasile Baciu au fost condamnați la închisoare, dar judecătorii de la Tribunalul de Mare Instanță din Paris au cerut ANAF să confiște casele din Cluj-Napoca.

 

Este vorba despre o vilă din Cluj-Napoca, situată în Cluj Napoca, pe strada Gladiolelor, aflată în proprietatea părinților lui Robert Vasile Baciu, zis Becu, și a unei case de vacanță, situată în stațiunea Muntele Rece.

 

Inspectorii de la ANAF, Direcția Cluj, vor aplica sechestru pe cele două case, iar ulterior vor fi vândute la licitație publică pentru a putea recupera o parte din prejudiciu.

 

Judecătorii francezi susțin că Robert Vasile Baciu, zis Becu, conducea un grup de hoți din buzunare, care acționau, la Paris, la cele mai mari muzee.

 

S-a reţinut că numitul Robert Baciu a exersat un rol eminent în organizarea şi funcţionarea echipei de hoţi constituite în jurul soţiei sale Sanda Baciu, conducând echipa de la distanţă din România si participând el însuşi la furturi în mai multe situri turistice de renume internaţional la Paris, Versailles (castelul Versailles, muzeul Luvru, Turnul Eiffel). El a fost principalul beneficiar al furturilor comise de această echipă. Nejustificând de nici o activitate legală în Franţa ca şi în România, el s-a dedat, cu fondurile considerabile provenite din această activitate delictuală la o activitate de spălare de bani prin operaţiuni de schimb şi transfer de fonduri din 30 noiembrie 2010 până pe 30 noiembrie 2013 la Paris, Versailles, în România”, se arată în sentință.

 

Procurorii francezi care au anchetat acest caz susțin că Robert Baciu și-a folosit părinții, Iulia și Vasile Baciu, care locuiesc în Cluj-Napoca, pentru a ascunde averea adunată din banii furați de la turiștii din Paris. ”Astfel, în perioada 24 iunie 2006 - 23 martie 2011, Robert Baciu a transferat, în calitate de expeditor, suma de 175.894 euro iar pe de altă parte a fost beneficiarul exclusiv, între 2005 şi 2011 a sumei de 49.800 euro din partea soţiei sale Baciu Sandra”, se mai arată în sentință.

 

Averea făcută de clanul Becu din ”afaceri” a adunat suma de 500.000 de euro.

 

În perioada august 2012 - 1 decembrie 2013, la Muzeul Luvru din Paris s-a constat o creştere majoră a numărului de furturi în prejudiciul turiştilor şi a agresiunilor la adresa personalului de supraveghere. Primele elemente de anchetă au permis observarea unui sistem organizat, în echipă, cu un mod de lucru bine pus la punct. Supravegherile puse în mişcare în diferite locuri turistice din capitala Franţei precum ascultările telefonice, demonstrează o activitate zilnică şi deosebit de lucrativă. În urma investigaţiilor s-au identificat şi dezmembrat 2 echipe infracţionale, una dintre ele gravitând în jurul cuplului Sandra Baciu, născută Hamidovic şi Baciu Robert-Vasile”, precizează anchetatorii franezi.

 

Baciu a fost arestat abia acum după ce acesta a scăpat, în urma unei operaţiuni care s-a derulat în decembrie 2013, la Paris. 

 

Interlopul clujean ”Becu” coordona hoții de buzunare din Paris. Un singur om încasa 21.500 de euro în 15 zile.

 

Din materialul probatoriu administrat de autorităţile judiciare franceze rezultă suspiciunea rezonabilă că, în perioada august 2012 – decembrie 2013, membrii grupării, acţionând  în diferite zone turistice ale Parisului au săvârşit peste 200 de infracţiuni de furt, profitând de neatenţia victimelor, în special turişti. Membrii grupării, structurată pe mai multe paliere, îşi desfăşurau activitatea infracţională  zilnic, într-un mod  foarte bine organizat, o singură persoană reuşind să obţină sume de până la 21.500 de euro în doar 15 zile.  După comiterea furturilor bunurile şi valorile sustrase erau colectate de liderii grupării şi trimise în România. Prejudiciul cauzat este în valoare de peste 570.000 de euro”, precizează anchetatorii.

Comentarii Facebook