Cluj: Anchetă a Avocatului Poporului în cazul bătrânului de 87 de ani purtat cu orele între spitale

 

Avocatul Poporului s-a autosesizat după reportajul difuzat de Știri de Cluj în data de 9 octombrie și preluat de toate televiziunile importante din România. 

 

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, în 12 octombrie și a declanșat o anchetă cu privire la cazul unui bărbat de 87 de ani din Cluj-Napoca care ar fi fost plimbat timp de trei ore între Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din același oraș. Ancheta vizează posibila încălcare a art. 22 și art. 34 din Constituție privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică și dreptul la ocrotirea sănătății. 

 

Potrivit massmedia, bărbatul a fost adus la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență din Cluj-Napoca, în jurul orei 22.00, dar medicii de gardă au apreciat că este un caz neurologic și a fost trimis la secția de specialitate. La ieșirea din Unitatea de Primiri Urgențe, acesta se afla deja în comă și era paralizat, conform afirmațiilor aparținătorilor. Controlul neurologic a fost efectuat în ambulanță și s-a identificat o problemă de natură infecțioasă, motiv pentru care pacientul a fost direcționat către Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca. În unitatea medicală respectivă nu existau locuri la Anestezie Terapie Intensivă, așa cum reiese din informațiile publicate de către presă. 

 

S-a afirmat că aparținătorii au fost lăsați să aștepte, fără a le fi pusă la dispoziție nicio informație medicală referitoare la pacient, motiv pentru care au cerut explicații în acest sens, ocazie cu care au fost dați afară, fiind necesară intervenția poliției”, precizează Avocatul Poporului.

 

Pacientul a fost internat la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Contagioase numai la 4 dimineața. El a fost dus la UPU (Spitalul Clinic Județean (SCJ) Cluj) în cursul serii de joi, 8 octombrie, iar la ora 22.30 a fost trimis la Contagioase, pentru că nu erau paturi libere pe Terapie Intensivă la SCJ Cluj. Directorul Medical al Spitalului, Monica Costin, a spus că în tot județul numai la Contagioase a fost găsit un pat. ”S-a luat legătura cu secțiile terapie intensivă din județ, dar din lipsă de locuri nu a fost internat din spitalele din Cluj-Napoca, dar Spitalul de Boli Contagioase are secția de terapie intensivă pentru astfel de cazuri. În consecință a fost trimis acolo, în vederea internării. A fost trimis la 22.30, toată perioada cât a stat la UPU i s-au făcut examinări, care au mers foarte repede”, a precizat Monica Costin, director medical de la Spitalul Clinic Județean Cluj

 

Până la 4 dimineața a fost plimbat pe drumuri, pentru că nimeni nu a vrut să îl preia. S-a aflat că ambulanța l-a dus și la Neurologie, dar și de acolo a fost respins. În cele din urmă s-a dus tot la Contagioase, dar a fost preluat numai cu presiuni. 

 

Internarea pacientului a avut loc la ora 4.00 dimineața. În știre se menționează, de asemenea, că familia l-a dus pe acesta la Unitatea de primiri Urgențe și în 14 septembrie 2015, de unde a fost trimis la Secția de Neurologie și apoi acasă. În 16 septembrie 2015, familia a chemat din nou ambulanța și, după un scurt tratament, a fost trimis din nou acasă, cu recomandare de internare într-un azil”, mai precizează Avocatul Poporului. 

 

Bătrân de 87 de ani în COMĂ, ținut 3 ore în ambulanță. La un spital din Cluj a fost CIRC. Medicii au chemat poliția - VIDEO

Comentarii Facebook