Cluj: Abuz al jandarmilor! Au amendat un bărbat care a intrat în curtea instituției, pentru a lua o trotinetă Bolt


Un tânăr a fost amendat de jandarmi, după ce a intrat în curtea instituției, pentru a lua o trotinetă Bolt parcată acolo. Justiția a anulat amenda, pentru că sancțiunea a fost dată pe nedrept.

Un clujean a obținut în instanță anularea unei amenzi de 500 de lei aplicate de Jandarmerie. Sancțiunea a fost aplicată în ianuarie 2022, pentru o faptă comisă în noiembrie 2021. Mai exact, bărbatul a fost amendat pentru că ”a pătruns în incinta sediului Inspectoratului de Jandarmi fără a respecta normele legale de acces”.

Trotineta Bolt era parcată în curtea Inspectoratului Județean de Jandarmi Cluj, fiind semnalizată pe aplicație. Clujeanul a fost luat la întrebări de un jandarm care, deși i s-a explicat situația, i-a cerut actul de identitate.

El a primit amenda acasă, fără alte explicații. 

Jandarmeria a cerut menținerea amenzii susținând că ”aceasta asigură atât la aducerea la îndeplinire a componentei represive prin restricția financiară ce se resimte asupra patrimoniului persoanei sancționate contravențional, cât și componentei preventive și educative, în scopul formării unui spirit de responsabilitate, de prevenire a săvârșirii unor fapte ilicite prin observarea mai atentă a dispozițiilor legii și stabilirea propriei conduite în acord cu imperativele acesteia”.

Procesul-verbal, desființat de judecător

Judecătoria Cluj-Napoca a anulat sancțiunea aplicată de Jandarmerie, arătând că reclamantul ”a intrat în curtea unei instituţii publice (care, la nivel teoretic, trebuie să fie accesibilă publicului mai cu seamă la ora comiterii contravenţiei, ora 9.40) pentru a lua o trotinetă disponibilă potrivit aplicaţiei Bolt care era parcată în curtea instituţiei”.

Reţinem că potrivit regulilor aplicaţiei Bolt, Uber, Lime, trotinetele pot fi parcate doar pe domeniul public ceea ce înseamnă că zona respectivă din curtea inspectoratului apare ca fiind domeniul public”, se mai arată în sentința de anulare a sancțiunii.

În plus, judecătorul a arătat că Jandarmeria ”nu neagă faptul că poarta era larg deschisă şi nici nu afirmă că ar fi existat vreun jandarm la poarta instituţiei al cărui ordin nu l-ar fi ascultat, ci pur şi simplu a trecut la sancţionarea petentului după mai bine de o lună de la momentul constatării pentru că petentul a intrat în curtea unei instituţii publice, care avea poarta deschisă”.

Totodată observăm că în cuprinsul procesului-verbal nu se face vorbire despre normele de acces care au fost încălcate sau cum anume trebuia să procedeze petentul pentru a lua trotineta parcată (evident în mod necorespunzător) în sediul Inspectoratului.

Atât timp cât poarta de acces a unei instituţii publice este deschisă presupunerea petentului că îi este permis accesul în curtea unei instituţii publice este mai mult decât plauzibilă. Totodată în lipsa indicării normelor de acces prezumtiv încălcate instanţa nu poate analiza în ce fel conduita petentului a adus atingere valorilor sociale protejate prin norma de incriminare”, se mai arată în sentința Judecătoriei Cluj-Napoca, ce poate fi atacată cu apel, scrie ziare.com.

Comentarii Facebook