Miercuri 11 Decembrie

Cluj: A fost reținut din nou Traian Onuc, cel mai mare țepar imobiliar al Clujului! S-au confiscat 7000 de cartele telefonice - VIDEO


Procurorii au arestat două persoane care au înșelat zeci de persoane cu vânzarea unor garsoniere sau apartamente, deși nu aveau nici măcar autorizații de construcție valabile. 

Cei arestați sunt celebrul Traian Onuc, ajutat de Pavel Jașcău. Citiți mai jos detalii despre Onuc, care a fost reținut și în 2017, dar a fost lăsat liber de judecători.

Polițiștii spun că țeapa dată de Traian Onuc se ridică la 5 milioane de euro. De ani de zile este lăsat nesupravegheat să înșele oamenii

În 30 ianuarie, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale - Combaterea Infracțiunilor Informatice din Cluj, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, au pus în executare 4 mandate de percheziție, în municipiul Cluj-Napoca, 3 dintre acestea domiciliare, iar una într-un spațiu utilizat ca birou.

Activitățile au fost organizate în cadrul cercetărilor efectuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de înșelăciune în formă continuată și complicitate la înșelăciune în formă continuată.

Investigațiile derulate până în prezent au condus la stabilirea faptului că, în perioada 2021-2022, trei bărbați, cu vârste cuprinse între 36 și 63 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, ar fi indus în eroare mai multe persoane, determinându-le să remită anumite sume, cu titlu de avans sau plată integrală, în scopul achiziționării unor garsoniere sau imobile aflate în construcție în municipiul Cluj-Napoca, fără deținerea unor autorizații de construcție valabile.

De asemenea, actele prevăzute de lege în scopul încheierii unor astfel de înțelegeri nu erau întocmite în fața notarilor publici sau autentificate de către notari publici, conform normelor legale, iar imobilele nu erau predate în termenele menționate în respectivele documente, încheiate în mod ilicit.

Cu sprijinul Poliției municipiului Cluj-Napoca – Secția 3  Poliție, ieri, 30 ianuarie, polițiștii de investigații criminale au efectuat 4 percheziții, la imobilele celor bănuiți, precum și într-un spațiu care era utilizat de aceștia drept birou.

Au fost descoperite și ridicate zeci de sisteme informatice, printre care laptopuri și tablete, telefoane mobile, dar și peste 7.000 de cartele telefonice, despre care există bănuiala că ar fi fost sau urma a fi utilizate la comiterea unor fapte de înșelăciune similare.

De asemenea, au fost ridicate sume și înscrisuri de interes pentru soluționarea cauzei.

În baza probatoriului administrat, doi dintre bărbați, având vârsta de 36, respectiv 63 de ani, au fost reținuți pentru 24 de ore, iar ulterior, față de aceștia, instanța de judecată a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile.

Cercetările sunt continuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.

Unul dintre bărbați este cercetat în mai multe cauze aflate pe rolul unității de parchet menționate, pentru infracțiuni similare, cu prejudiciu estimat până în acest moment la aproximativ 5 milioane de euro.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Activitățile au beneficiat de sprijinul Poliției municipiului Cluj-Napoca – Secția 3 și 6 Poliție, Serviciului Criminalistic și Serviciului pentru Acțiuni Speciale.peciale.

Cine este Onuc Traian, pe vechiul lui nume Traian Floarea Ianson

Peste 500 de persoane fuseseră deja înselate până în 2018 de acest escroc, care a luat avansuri de 3 milioane de euro pentru apartamente în blocuri care nu respectă legea.

Este vorba despre imobilele de pe strada Miko Imre, unde, în 2009, Primăria a autorizat construcţia a două blocuri, de opt etaje: unul de locuinţe, celălalt de birouri.

34ab5715027c87012f4a4f0d3de843a4.jpg

De vânzarea lor s-a ocupat constructorul Traian Floarea Ianson (ulterior a devenit Traian Onuc), care nu avea nici 25 de ani în acel moment. A început să încheie antecontracte de vânzare-cumpărare încă din faza de proiect. Cele mai multe în faţa şi sub semnătură notarilor. A încasat avansuri de sute de mii de euro. A încheiat, pe aceeaşi locuinţă, mai multe antecontracte de vânzare - cumpărare.

Cele două blocuri (într-unul nici nu se poate locui) nu au fost terminate nici azi.

Pe strada Fabricii din Cluj, Traian Floarea Ianson a repetat schema. Acolo trebuia să facă o clădire de birouri şi spaţii comerciale și lucra ilegal la apartamente în 2018.

În 2017, procurorii l-au trimis în judecată pe Traian Floarea Ianson într-un dosar de înşelăciune agravată, fiind identificate peste 130 de persoane care au fost păgubite între anii 2009-2016. Prejudiciul a fost estimat la peste 2,2 milioane de euro.

Individul a stat atuinci în arest 30 de zile, dar a fost eliberat sub control judiciar. Nu mai avea voie să construiască sau să efectueze tranzacţii, care să implice blocurile cu probleme. Dar Traian Floarea Ianson părea de neoprit. Nu na mai continuat construcțiile, dar a vândut în veselie apartamentele, încasând avansuri.

El și-a schimbat numele în Traian Onuc, pentru că deja era cunoscut pe piață pentru modul de lucru, şi face acum ”afaceri” pe numele tatălui său. Apartamentele le vindea prin site-urile de anunţuri, dar revoltător este că apartamentele pe care le prezintă sunt exact lângă imobilele fantomă, într-un al treilea bloc care este ridicat acum fără autorizaţie de construire.

Traian Onuc negocia, dar actele erau atunci semnate de tatăl lui, Codrisor Floarea Ianson, care avea o firmă de construcţii.

În 2022, site -urile de anunțuri au fost iarăși luate cu asalt de anunțurile suspecte ale lui Traian Onuc. Ofertele erau la jumătate din prețul pieței, iar naivii, dornici de chilipiruri, i-au căzut pradă. 

Cum acționa Traian Onuc în 2018 

Onuc avea nevoie de un număr impresionant de cartele pentru a putea schimba numerele de la anunțuri. 

Cei care sunau pentru a se informa, după ce vedeau anunțurile, erau chemați la un birou de pe Calea Turzii pentru a li se prezenta ofertele. Țeparii profitau de persoanele prost informate și de pensionarii, care doreau să le cumpere nepoților un apartament. Eugenia P. a dat avans pentru două garsoniere, pe care voia să le cedeze nepoților. ”Am aflat între timp că este o țeapă. Onuc mi-a răspuns la telefon câteva zile, iar apoi nu mi-a mai răspuns. Părinții mei au dat avans 3500 de euro și în aprilie trebuiau să dea o altă parte din bani. Am făcut plângere la Poliție, dar este șocant că acest om este lăsat să înșele oameni și nimeni nu face nimic”, relata fiica femeii înșelate, în 2018, care s-a interesat de caz din Spania, unde locuiește.

Traian Onuc ridică două blocuri fără niciun fel de acte, în cartierul Zorilor, pe strada Miko Imre, nr. 14, și pe steada Fabricii din Mărăști. 

Justiția l-a eliberat pe Onuc din arest în 2017 și el și-a continuat liniștit activitatea infracțională. 

Sute de clujeni înşelați de un țepar imobiliar, care este tot în libertate. Ce justiție avem?

Comentarii Facebook