Clinicile de Ginecologie din Cluj au primit donatie doua aparate ultraperformante de ventilatie asistata


Clinicile de Ginecologie I si II din Cluj-Napoca au primit ca donatie doua sisteme de ventilatie cu frecventa inalta oscilatorie in cadrul unei campanii derulate de Procter&Gamble.

Valoarea donatiei se ridica la 40 de mii de euro. La nivelul intregii tari au mai fost dotate si alte clinici cu inca 12 astfel de aparate de ultima generatie.  

"Clinicile de Obstetrica-Ginecologie I si II din Cluj-Napoca au primit ca donatie doua sisteme de ventilatie cu frecventa inalta oscilatorie, care au rolul de a reduce complicatiile determinate de prematuritate si de a creste rata de supravietuire a copiilor nascuti prematur. Donatia face parte din campania 'sansa la viata, sansa la noi amintiri', care isi propune achizitionarea a 14 astfel de sisteme pentru 11 maternitati din tara, care ingrijesc anual peste 4.000 de copii prematuri. Aceste echipamente nu existau in nicio maternitate din Romania. Un singur echipament costa 90.000 de lei", a declarat, astazi, Olivia Ciubotariu, reprezentantul companiei care a facut donatia.

Medicii au atras atentia ca in Cluj, in 2009, au fost inregistrati 550 de copii nascuti prematur si ca aceste aparate sunt deosebit de importante, pentru ca ii ajuta pe micutii de numai 28 de saptamani sa respire normal.

"In cele doua clinici, au fost ingrijiti anul trecut peste 550 de copii nascuti prematur. Speram ca acest echipament primit sa duca la salvarea vietii copiilor nascuti prematur cu sindromul de detresa respiratorie. Acest sindrom impune folosirea unui sistem de ventilatie artificiala, non-invaziva, noua terapie fiind cea cu frecventa inalta. Aparatul respira in locul copilului si aduce un flux de aer cu oxigen pentru a avea o oxigenare mai buna a copilului. Noul sistem este destinat prematurilor cu greutate foarte mica la nastere", a declarat si Gabriela Zaharia, sefa sectiei Nou-Nascuti, din cadrul Clinicii de Ginecologie I din Cluj Napoca.

Comentarii Facebook