Cine sunt samsarii reținuți după RAZIA de la PIAȚA AUTO din Florești? Ei foloseau ”frauda de tip carusel” - EXCLUSIV

 

Anchetatorii au dus în fața judecătorilor 17 persoane în urma raziei din Piața Auto Florești, de sâmbătă dimineața. Au fost confiscate toate mașinile, în valoare de 700.000 de lei. 

 

Cei care au fost duși în fața magistraților cu propunere de arestare sunt: Chiorean Vasile Ioan, Apahidean Flaviu Gabriel, Mărginean Marcel Cosmin, Sântămărian Gabriel Corneliu, Butar Adrian Ioan, Vișovan Radu, Moldovan Petre Cristian, Ploscar Dumitru Aurelian, Zbera Elena Gabriela, Buzan Alexandru Ioan, Buzan Ionuț Valentin, Lucaciu Camelia, Colcer Ramona, Jucan Tudor Vlad, Cociș Vasile Alin.

 

Polițiștii de la investigarea fraudelor Cluj au explicat care este modul de lucru al samsarilor de mașini: ”Frauda de tip carusel are la bază un mecanism destul de simplu, cel puțin în aparență: operatorul economic din țara de origine facturează fără TVA (deoarece efectuează o livrare intracomunitară, care intră în categoria operațiunilor scutite de TVA cu drept de deducere), iar operatorul economic din țara de destinație va aplica regimul taxei inverse pentru această operațiune (deoarece efectuează o achiziție intracomunitară, calculând și înregistrând TVA aferent achizițiilor intracomunitare, la cota de impozitare a țării sale, atât ca TVA colectat, cât și ca TVA deductibil, fără însă a o plăti efectiv). Ulterior efecturării achiziției intracomunitare, operatorul economic în cauză dispare fără să înregistreze, să declare și să plătească TVA -ul colectat aferent livrărilor ulterioare efectuate pe piața sa internă (așa numitele firme ”bidon”, colectoare a unor obligații fiscale privind TVA, care nu vor fi niciodată achitate). Acest operator economic (în speță firma de tip ”bidon”) mai este denumit, datorită comportamentului său volatil de tip ”fatomă”, în practicile de investigare a fraudei de tip ”carusel”, și veriga lipsă din comerțul intracomunitar”. 

 

DUBA Poliției care îi transporta pe samsarii de la Piața Auto Florești LOVITĂ lângă Tribunalul Cluj - FOTO

 

Prin societatea Prima Plan, Peter Istvan Sandor, a înșelat bugetul de stat, prin neplata TVA, cu suma de 305.978 lei. 

 

Prin SC 4 Consulting Asco s-au făcut achiziții intracomunitare de autoturisme second-hand, iar prejudiciul este de 3,8 milioane de lei. Administratorul firmei este Cristian Petru Moldovan.

 

Polițiștii au reținut 17 samsari la Cluj și au confiscat mașini de peste 700.000 euro FOTO

 

Dan-Gabriel Olteanu și Vasile Cristian Olteanu au cumpărat în perioada ianuarie - decembrie 2013 peste 200 de mașini din UE și le-au revândut în România. Firma lor, SC OCG Trading SRL, a cumpărat mașini în valoare de 1.556.900 de lei și nu a plătit TVA în valoare de 373.656 lei.

 

Lucian Alexandru Buzan a cumpărat din UE 530 de mașini prin firma sa și a dat o gaură bugetului de stat de 8,3 milioane de lei, din care 7 milioane este TVA neachitat. Clujeanul a băgat firma în faliment, iar din 1 noiembrie 2013 a acționat pe firma Sepsix SRL, deschisă pe numele fratelui său, Ionuț Valentin Buzan, se arată în referatul procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj. 

 

Campionul evaziunii este Ioan Vasile Chiorean. El a reușit să producă un prejudiciu de 20,5 milioane de lei, fiind monitorizat de polițiștii de la investigarea fraudelor timp de câteva luni. Chiorean a împânzit cu anunțuri de vânzare site urile de specialitate.

 

Apahidean Flaviu Gabriel este acuzat de instigare la evaziune fiscală în formă continuată.

 

De asemenea, prin firmele Paradisul Fructelor și SC Autodanifi SRL s-au adus în țară sute de mașini, iar prejudiciul este de 18,8 milioane de lei. 

 

Dintr-o conversație cu Dumitru Ploscar rezultă că sediile sociale sunt fantomă, conform documentului citat.

 

Prin acest firme s-au adus în România în perioada 2013 - 2014 circa 10.000 de mașini, care erau vândute prin site -ul AUTOVIT sau prin Târgurile Auto, conform procurorilor. 

 

Articol de Horea Șoica

 

Vezi AICI imagini de la razie.

Comentarii Facebook