Cîmpeanu nu renunță la testele COVID rapide, distribuite în școli: „Cu ce ar putea fi înlocuite? Tocmai am repartizat 18,5 milioane”


Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, miercuri, 2 februarie, într-un briefing de presă, că în școli vor fi livrate peste 18,5 milioane de teste de salivă, subliniind că situația din ultimele cinci zile confirmă eficiența a acestora în raport de  66%.

Rata de infectare nu mai este un criteriu pentru a închide școlile, a spus Cîmpeanu. El a dat exemplu situația din Franța, unde sunt 400.000 zilnic și toate școlile sunt deschise. 

Nu suspendă nici la 7 – 10 cazuri într-o clasă, cei care se îmbolnăvesc trebuie să stea în izolare, ceilalți merg la școală. Copiii din România au plătit prea mult și este dificil de recuperat această perioadă de suspendare a activității școlilor. Fac un apel la respectarea regulilor sanitare, la administrarea și raportarea corectă a testelor de salivă care se găsesc acum în școli", a declarat Sorin Cîmpeanu.

De asemenea, ministrul a precizat că miercuri dimineață, Ministerul Educației a transmis către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, repartizarea pe județe pentru 18,5 milioane de teste, care se adaugă rezervei de teste existente în școli la etapa actuală.

Procesul de testare COVID este asigurat până la finalizarea pandemiei

Autoritățile declară că procesul de testare este asigurat „pentru mai multe luni de acum încolo, pentru o perioadă care speră să coincidă cu perioada de finalizare a pandemiei".

„Sunt teste, important este să le folosim responsabil. Am constatat o îmbunătățire clară a procesului de testare și raportare a rezultatelor testelor.

În 5 zile, din 5.000 teste pozitive, 3.000 au avut raportare ulterioară după PCR,  din 3.000, 2.000 au fost confirmate că pozitive, iar 1.000 infirmate prin PCR, asta înseamnă că rată care demonstrează precizia acestor teste pe baza de salive e de 66%. În ipoteza în care s-ar renunța la testarea pe baza de salivă va întreb cu ce ar putea fi înlocuită pentru a asigura starea de siguranță în școli? Eu nu am răspuns la întrebarea asta”, a încheiat Ministrul Educației. 

Comentarii Facebook