Chirurgul clujean Teofil Lung a extirpat limba unui pacient și a înlocuit-o cu un muşchi din zona pectorală

 

Operația în premieră națională efectuată de chirurgul Teofil Lung, în care a extirpat limba unui pacient și a înlocuit-o cu un muşchi din zona pectorală, a decurs bine. 

 

Pacientul suferea de o tumoare, iar chirurgul Lung a optat petru extirpare.

 

Operaţia a reuşit, am scos tumoarea, pacientul este bine. Va mai rămâne internat cel puţin zece zile, depinde totul acum de organismul lui. I s-a înlocuit limba pe care a trebuit să o scoatem, cu un muşchi din zona pectorală şi am reuşit să îi salvăm organul vorbirii, astfel că va putea să vorbească după două săptămâni”, a spus Teofil Lung, conform Mediafax.ro.

 

Intervenția chirurgicală de miercuri, 9 aprilie, a durat şapte ore. 

 

Pacientul a făcut numeroase şedinţe de chimioterapie şi cobaltoterapie, dar tumoarea nu s-a diminuat.

 

Efectuăm o operaţie, în premieră naţională, unicat, la un pacient de 44 de ani din Bucureşti, care are o tumoare la limbă. Limba se fragmentează, e bucăţi deja, iar sub ea e un crater imens. Pacientul a făcut 32 de şedinţe de chimioterapie şi cobaltoterapie, iar în urma tratamentului tumora nu a dispărut, ci a crescut în continuare şi a ajuns în faza în care i-a cuprins limba, laringele, zona amigdaliană şi are ganglioni pe ambele părţi latero-cervicale, lângă carotidă şi jugulară. Pacientul are dureri foarte mari, nu poate să mai înghită, nu se poate alimenta deloc. Operaţia constă în îndepărtarea, în totalitate, a tumorii, dar şi a limbii, a ţesutului de sub limbă, facem o larigectomie înaltă, îndepărtăm ganglionii şi organul vorbirii, şi apoi încercăm o reconstrucţie imediată, şi vom lua muşchi din pectoral pentru a înlocui limba, pentru că în cavitatea bucală a pacientului nu va mai rămâne nimic”, a afirmat Lung.

 

Pacientul a explicat că era un fumător înrăit. ”Din ianuarie 2013 am fost descoperit cu această boală, cancer la limbă, nu puteam să mai înghit, am fost la spitale din Bucureşti şi am făcut 32 de şedinţe de chimioterapie. Aveam peste 90 de kilograme, am slăbit foarte mult, nu mai puteam să mănânc nimic, doar ceai. Am fumat 32 de ani, sunt şofer, asta e meseria, fumam mai multe pachete de ţigări pe zi”, a spus pacientul.

 

Chirurgul Teofil Lung a mai făcut o astfel de intervenție 1986, dar care nu a fost un succes deplin, iar alta în urmă cu 10 ani, care a fost un succes.

Comentarii Facebook