Cherecheș nu este de acord cu ministrul Educației: „Decizia de a elimina pragul de 6% este una iresponsabilă”


Răzvan Cherecheș, specialist în Sănătate Publică din cadrul UBB, nu este de acord cu decizia ministrului Sorin Cîmpeanu de a ține școlile deschise în ciuda depășirii ratei de 6 la mia de locuitori. Cherecheș spune că susține desfășurarea orelor față în față și că este conștient de importanța lor, dar este de părere că Ministerul Educației trebuia să se pregătească încă din vară pentru valul 4 pentru că „știa că acesta va veni”.

„Decizia de a elimina pragul de 6% este una iresponsabilă și care nu este bazată pe dovezi științifice. Este ca și cum s-ar decide că promovabilitatea la Bacalaureat se va face de la nota 2 în sus și apoi ne-am bate cu pumnul în piept că avem rezultate bune.

Sunt extrem de acord cu importanța ca școala să fie față în față, dar acest lucru putea fi obținut doar dacă se pregăteau și introduceau încă din vară: 

  • testarea săptămânală a tuturor copiilor și cadrelor didactice
  • obligativitatea vaccinării la cadrele didactice
  • introducerea de protocoale și metode de ventilație pasivă și activă în clase
  • obligativitatea măștii cu repercursiuni în cazul nerespectării
  • asigurarea distanțării în sălile de clasă

Ministerul Educației nu a pregătit peste vară sistemul de educație pentru valul 4, deși știa că acesta va veni.

Scoaterea pragului de 6% (scos în mod arbitrar, fără un suport științific - exact la fel cum a fost introdus) mută presiunea și responsabilitatea pe familii și scutește Ministerul Educației de orice complicație - ei insistă să țină deschise școlile și nu au nicio legătură directă cu bunicii nevaccinați sau copiii cu comorbidități care vor ajunge la Terapie Intensivă.

O abordare egoistă și lipsită de empatie!”, scrie specialistul pe Facebook.

Cîmpeanu: Nu copiii sunt responsabili de sănătatea părinților și bunicilor nevaccinați

Postarea lui Cherecheș vine după ce ministrul Cîmpeanu a anunțat eliminarea pragului de 6 la mie, ca motiv pentru închiderea școlilor, spunând că elevii nu sunt responsabili de sănătatea familiilor lor.

Nu copiii sunt responsabili de sănătatea părinților și bunicilor nevaccinați. Lucrurile stau exact invers: părinții și bunicii sunt responsabili de sănătatea copiilor”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, întrebat de jurnaliști dacă sistemul de sănătate își permite menținerea deschisă a școlilor indiferent de rata de infectare cu noul coronavirus și dacă ne putem asuma un număr și mai mare de îmbolnăviri în rândul copiilor, al părinților și bunicilor.

Controlul respectării regulilor sanitare în școli trebuie puternic consolidat. La un an și jumătate de la declanșarea pandemiei cred că nu ne mai putem permite să facem tot copiii și școala să plătească greșelile noastre, ale adulților”, a continuat Cîmpeanu.

Comentarii Facebook