Centura lui Boc e în NĂMOL! Moștenitoarea Băilor Someșeni din Cluj cere schimbarea traseului Centurii Metropolitane


Avocata Stanca Gidro cere schimbarea traseului Centurii Metropolitane, pentru că aceasta trece peste terenul Băilor Someșeni, o zonă de câteva hectare care are un regim de protecție severă a ecosistemului.

Gidro contestă și avizul emis de Agenția pentru Protecția Mediului Cluj, unul dintre documentele care stă la baza emiterii autorizației de construcție a proiectului. Dacă judecătorii vor anula avizul de mediu, traseul centurii va trebui schimbat, scrie Gazeta de Cluj.

Primăria Cluj-Napoca a scos la licitație proiectul centurii metropolitane, evaluat la peste 1,3 miliarde lei. 

Stanca Gidro a moștenit terenul de la Băile Someșeni de la bunicul ei, Dominic Stanca, care în urmă cu 100 de ani a înființat Băile Someșeni și Clinica Obstetrică-Ginecologie “Dominic Stanca”. Aceasta a arătat că terenul nămolos are peste 20 de izvoare cu compoziție diferită, asemănătoare cu cel de la Techirghiol.

Totuși, administrația Boc nu a ținut cont de nimic și a decis că fix pe acolo trebuie să treacă centura metropolitană.

Am revendicat băile și am obținut restituirea acestora – finalizată în 2005. La data în care am obținut posesia, băile nu mai erau în stare de funcționare, (nemai corespunzând din niciun punct de vedere igienic și medical). A urmat apoi un proces de dezmembrare a nr.top. dintr-o carte funciară ce cuprindea câteva zeci de numere topografice, neexistând altă posibilitate de soluționare a separării parcelei Băilor Someșeni, proces care de asemenea a durat mai mulți ani. Ceea ce ne-a rămas de făcut era să construim o nouă mini stațiune balneară. Pentru asta trebuie bani si dorința de a investi pe termen lung, ceea ce după anul 2000 a cam dispărut. Toți investitorii dorind să investească în blocuri. În anul 2008 am ajuns coproprietar cu dl.Nica Valentin, cu care m-am asociat în vederea realizării proiectului. La acea dată zona de 24 ha figura în PUG ca zonă balneară. În anul 2010 am obținut un PUZ, care, pe baza expertizei profesorului MARSCH, de la Viena – HYDROALPINA – a împărțit zona în 4 parcele, toate vizând valorificarea și în același timp protejarea zăcământului. Din păcate, urmare a crizei economice din 2008, dl.Nica nu a mai putut susține proiectul și a pierdut și proprietatea cotei din băi. iar PUZ-ul și-a pierdut valabilitatea. DAR, ASTA NU A FĂCUT SĂ DISPARĂ ÎN NEANT CARARTERISTICELE ZONEI STABILITE PRIN EXPERTIZĂ. PUG-ul din 2015 (actualizare a PUG-ului Municipiului Cluj-Napoca – HCL 493/2014) a modificat pe cel vechi, stabilind zona băilor – cele 5 ha – ca zonă verde, iar diferența până la 24 ha, ca zonă agricolă. În 2018 am solicitat un certificat de urbanism, având speranțe la o nouă asociere. Răspunsul a fost negativ, în sensul că trebuie să așteptăm stabilirea traseului centurii metropolitane”, se arată în cererea de chemare în judecată formulată de Gidro Stanca împotriva Primăriei Cluj Napoca, A Agenției de Mediu Cluj. CNAIR și Ministerului de Finanțe.

Moștenitoarea terenurilor cere 100.000 de euro despăgubiri și ca centura să nu fie făcută pe terenul ei. 

Boc prezintă iarăși date generale privind Centura Metropolitană, dar nu cheamă presa pentru întrebări incomode

Comentarii Facebook