Boc prezintă iarăși date generale privind Centura Metropolitană, dar nu cheamă presa pentru întrebări incomode


Primarul Emil Boc a organizat un fel de prezentare / conferință de presă, dar nu a invitat presa pentru a-i pune întrebări, deși sunt multiple chestiuni de lămuri cu centura metropolitană. Edilul a mai făcut astfel de prezentări, dar expune numai chestiunile care îi convin, fără a lămuri termene, costuri, de ce a durat 5 ani realizarea actelor, etc. 

Boc a făcut în ultimul an 2 conferințe de presă, una în ianuarie 2022 și a doua în ianuarie 2023, în rest merge la emisiuni radio unde discută ce vrea și face înregistrări video, în care mimează dezbaterile. Spre exemplu, duminică, 5 martie, a refuzat să participe la dezbaterea publică privind ”mutilarea” statuilor de pe strada Mihail Kogălniceanu.  

Practic de la Baciu, pe drumul de legătură cu Floreștiul, pe malul Someșului, până la Cora, pasaj peste DN1, în Mănăștur, partea de sud a Clujului cu conectivitate pe care o asigurăm cu Edgar Quinet, Frunzișului, Calea Turzii, Borhanci, Sopor, Bulevardul Muncii și merge până la centura Vâlcele - Apahida. Tot aceste tronson este scos la licitație. 

Pentru a putea conecta și mai bine Floreștiul și Gilăul la acest Nod 5 de autostradă, comuna Florești face trei drumuri de legătură, în valoare de 13 milioane de euro, concomitent cu realizarea centurii, care practic dus tot Floreștiul la Nodul acesta de centură.

Din Gilău / Florești cie putea intra pe trei direcții în Cluj-Napoca. Prima este cea pe care o avem și astăzi, numai că se mărește de la 4 la 6 benzi. A doua este cea pe care o avem prin spatele Vivo și ajung în Centura Clujului. A treia intrare este pe drumurile de legătură spre Nodul 5 și pe malul Someșului am ajuns la Cora și intrăm pe centura Clujului”, a explicat primarul Emil Boc, în sala de sticlă a Primăriei, la o conferință de presă de unul singur, la care nu a invitat presa pentru că a-i pune întrebări. 

Clujenii care au urmărit înregistrarea video au glumit și au spus că nici în 30 de ani nu vom vedea acest proiect, despre care Boc recunoștea că este mai dificil decât realizarea metroului. 

Consilierul local USR, Alexandra Oană, l-a criticat pe Emil Boc, pe tema centurii. ”După 5 ani de studii de fezabilitate și întârzieri, au fost scoși la licitație 24km din cei 42km ai centurii metropolitane, în cadrul unui contract de 600 milioane de euro, pe o durată de 4 ani. 

Problema este că porțiunea de 18 km care nu a fost inclusă e tocmai cea care ar asigura eliminarea ambuteiajelor prin ocolirea localităților Florești, Gilău și Apahida.

În contextul în care în ianuarie s-a lansat licitația pentru lărgirea pe 2 km a drumului de legătură Cluj - Florești, ce presupune îngustarea la o singură bandă pe sens în timpul șantierului, traficul spre și dinspre Florești va fi complet sugrumat o bună bucată de vreme. 

În aceste condiții, nu pot să nu mă întreb cum va arăta traficul în oraș pe perioada șantierelor și cât de pregătiți suntem pentru ceea ce va urma? Dincolo de toate incertitudinile, un lucru e sigur: vom circula mult mai puțin cu mașina și mult mai mult cu orice altceva. 

Cât de ușor va fi să vă adaptați la această nouă realitate? 

Există rute de mobilitate alternativă disponibile în cartierul vostru? 

Și, mai ales, cum ar trebui Primăria să pregătească orașul pentru șantier, astfel încât să ne mai putem deplasa în oraș?”, a spus alesul local USR.

Comentarii Facebook