Cel mai bun liceu din România anunță că nu va organiza admitere separată! Directorul: „Nu ne interesează, rămânem la cea computerizată”


Noua Lege a Educației propune o schimbare fundamentală în modul în care se face admiterea la liceele din România. Astfel, acestea își pot organiza admiteri separate, după Evaluarea Națională. Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” nu va organiza examen separat de admitere la liceu, conform declarației făcute de directoarea liceului, Ionela Neagoe, pentru Tribuna Învățământului. 

Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” va rămâne la admiterea computerizată a spus aceasta. Declarația este prima de acest fel și vine din partea conducerii unuia dintre cele mai prestigioase colegii din România.

Posibilitatea de a organiza examen de admitere pentru selecția elevilor este prevăzută în Legea Deca-Iohannis și a fost una dintre cele mai controversate propuneri, făcută fără nicio analiză sau fără niciun studiu de impact, doar la presiunea colegiilor centenare, conform declarațiilor fostului ministru Sorin Cîmpeanu. Primul astfel de examen ar avea loc în anul 2027, conform legii 198/2023, adică elevii care sunt acum clasa a V-a ar susține această modalitate de admitere.

Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București, primul colegiu din România care anunță public că boicotează admiterea promovată de legea Deca Iohannis

Liceele pot organiza examen de admitere pentru 50% dintre locuri, iar subiectele de la probele specifice fiecărui profil ar urma să fie făcute de Centrul Pentru Politici și Evaluare în Educație al Ministerului Educației.

Întrebată de publicația citată de schimbările aduse noua lege în ma­terie de admitere la liceu, Ionela Neagoe, directoarea Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” a răspuns cum se va desfășura admiterea:

„Noua lege dă posibilitatea liceelor să organizeze examen, dacă doresc. În condițiile prevăzute de lege, noi nu ne dorim acest examen. Au fost atâtea discuții pe tema aceasta, atâtea acuzații, deși, mulți dintre noi am intrat cu examen la liceu, încât nu ne interesează această modalitate de selecție! Vom rămâne la admiterea computerizată”, a declarat Ionela Neagoe.

Este primul colegiu din România și unul dintre cele mai cunoscute care anunță că boicotează admiterea promovată de legea Deca Iohannis. Nu toate liceele trebuie să organizeze examen de admitere. Rămâne la alegerea conducerilor liceelor dacă introduc un examen de admitere pentru anumite specializări. Pot face acest lucru doar pentru 50% dintre locurile prevăzute în planul de școlarizare.

Admiterea la liceu printr-un examen suplimentar a stârnit controverse din partea părinților, elevilor și a întregii societăți civile. Examenul poate fi susținut la cel mult două probe, iar subiectele vor fi elaborate de Centrul Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație și vor fi standard și unice la nivel național.

Pot participa la concursul de admitere elevii care au obținut cel puțin nota 5 (cinci) la fiecare probă a evaluării naționale. Candidații sunt admiși în ordinea descrescătoare a mediei de admitere, în limita locurilor disponibile, cu condiția promovării fiecărei probe cu minimum nota 5 (cinci). Data examenelor de admitere și a repartizării computerizate este stabilită prin ordin de ministru anual și este publicată cel mai târziu la începutul anului școlar.

Comentarii Facebook