CEDO obliga statul roman sa plateasca despagubiri victimelor Revolutiei din 1989 de la Cluj

 

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) au decis ca procurorii clujeni au fosti ineficienti in investigarea reprimarii Revolutiei din 1989 si ancheta s-a prelungit 12 ani. CEDO a dispus plata unor depagubiri in valoare de 52.000 de euro.

Sentinta a fost citita marti, 8 martie, iar plangerea la CEDO a fost depusa de 9 persoane din Cluj: Dorel Lapusan, Mircea Ioan Nitu, Nicolae Nemeti-Cristea, Dragomir Dumitru Inclezan, Leontin Lung, Cornel Matis, Liviu-Ioan Bortig, Dorel Lupsa si Delia-Liana Matis.

Sase dintre cei 9 au fost raniti in decembrie 1989, iar alti trei sunt rude apropiate ale persoanelor ucise in urma cu 21 de ani la Cluj Napoca. Intre acestia se numara si parintii pictorului Lucian Matis, impuscat in 21 decembrie 1989 in Piata Libertatii (n.red. actuala Piata Unirii).

Ancheta in cazul reprimarii protestelor de la Cluj a fost inceputa in ianuarie 1990, iar in 1992 cazul a fost inchis si redeschis de Curtea SUprema in 1997.

In 9 aprilie 2003, Ioachim Moga si a lui Marian Bolbos au fost achitati, iar Ilie Dicu a fost condamnat la cinci ani de inchisoare. Tot atunci, Iulian Topliceanu, Valeriu Burtea si Ioan Cocan au scapat de condamnare oentru ca faptele lor s-au prescris.

Magistratii de la CEDO au dispus si plata unor despagubiri de cate 10.000 de euro reclamantilor Lapusan, Bortig, Lung, Nitu si Inclezan, dar si cate 750 de euro lui Lapusan si Lung si 660 de euro lui Inclezan.

 

Sentinta din 9 aprilie 2003 a fost contestata si in 2005 Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a dispus condamnarea gen. col. (r) Iulian Topliceanu, fost comandant al Armatei a 4-a, Ioachim Moga, prim-secretar al Comitetului judetean PCR Cluj, col. Valeriu Burtea, fost comandant al unei unitati militare din Floresti, lt. col. Ioan Cocan, fost comandant de divizion, si pe mr. Ilie Dicu.

Ioachim Moga a fost condamnat la opt ani de inchisoare, Iulian Topliceanu la zece ani de inchisoare, Burtea si Cocan, la cate noua ani de inchisoare, iar Ilie Dicu a fost condamnat la 15 ani de inchisoare. Fruntasul Marian Bolbos a fost achitat.

Topliceanu, Moga, Burtea si Cocan au fost obligati sa plateasca daune si despagubiri de 1 milion de lei, in solidar cu Ministerul Apararii Nationale (MApN). Pe de alta parte, Moga, Topliceanu si Dicu, in solidar cu MApN, trebuie sa achite 6,6 milioane de lei. Tot in solidar, Moga, Topliceanu si MApN trebuie sa plateasca daune si despagubiri de 1,9 milioane de lei, iar Moga, Topliceanu si Bolbos, alaturi de MApN, trebuie sa plateasca inca 125 de mii de lei.


Citeste si...

Revolutionarii din Cluj cer la Haga si CEDO pedepsirea lui Florian Caba si Carp Dando, pentru crimele din 21 Decembrie - VIDEO

Comentarii Facebook