Ceața din Cluj-Napoca văzută de pe Feleac, unde este SOARE! Cum explică meteorologii acest fenomen - VIDEO

 

Ceața acoperă în fiercare dimineața orașul Cluj-Napoca, în timp ce sus pe Feleac este soare și cu câteva grade bune mai cald. Meteorologii susțin că este un fenomen absolul normal, chiar dacă șoferii care tranzitează zona sunt uneori surprinși de ceea ce văd.

 

Meteorologul Narcis Maier, de la Stația Meteo Cluj, a explicat că fenomentul este cauzat de inversiunea termică existentă în aceste zile. ”Este un fenomen foarte normal. Se numește inversiune termică, adică masele de aer rece sunt la nivelul solului, iar sus avem un aer mai cald. Se va întâmpla la fel și zilele viitoare, vineri și sâmbătă va fi mai bine, dar de duminică ceața va reveni. Va veni un val de aer mai cald care va sta la înălțime și la sol va fi mai rece”, a explicat Narcis Maier.

 

În aceste zile, în Cluj-Napoca se înregistrează dimineața temperaturi curprinse între de 1 - 5 grade, iar la Băișoara, spre exemplu, la 1.400 de metri, de 10 grade Celsius.

 

Noaptea se răcește mai tare în zonele depresionare. Daca ar fi nori, nu s-ar răci așa de tare. Luni, la Băișoara erau 11 grade, la 1.400 de metri altitudine, iar la Cluj-Napoca aveam 1 grad și la Turda. Ziua fiind prea scurtă, soarele nu apucă să încălzească și să rupă acest strat de inversiune. În plus, nu avem vânt, iar Clujul, fiind pe un curs de apă, avem și umezeală, care favorizează ceața”, a mai spus Narcis Maier.

 

Aeroportul Internațional Cluj are cele mai mari probleme din cauza acestui fenomen. Zeci de curse au fost anulate sau au întârzieri majore din cauza ceții din ultimele zile.

Comentarii Facebook