Ce s-ar întâmpla dacă s-ar rupe barajele Tarnița și Beliș? Ce spun specialiștii


Compania Apele Române a realizat un calcul, în cazul unui scenariu apocaliptic al ruperii barajelor Beliș și Tarnița, prin care s-a analizat ce efecte ar avea acest lucru asupra orașului. În centrul orașului Cluj-Napoca apa ar ajunge la 20 - 30 de centimetri.

Calculul realizat de Apele Române a fost înaintat primăriei. Potrivit acestuia, dacă barajul ar ceda, apa ar ajunge la înălţimea de un metru şi jumătate în Grigorescu, cartierul cel mai jos ca nivel, însă la numai 20-30 de centimetri în centrul oraşului. Someşul va aduce însă şi aluviuni; maşinile, dar şi casele ar urma să fie primele afectate.

Blocurile ar scăpa mai uşor. În raport sunt precizate și sfaturi: clujenii sunt sfătuiţi să se deplaseze către punctele înalte ale municipiului, cum ar fi Zorilor, Mănăştur, Gruia.

Mai complicat va fi pentru comunităţi din amonte şi mai cu seamă pentru Floreşti, unde apa prăvălită cu viteză ar putea afecta grav numeroase imobile şi bunuri. Toată situaţia aceasta este însă ipotetică.

Pe fondul cutremurelor din ultima vreme, un inginer cu o largă experiență în domeniul hidro a precizat pentru apuseni.info că scenariile apocaliptice din filme au o probabilitate de sub 1%.

Cele două lacuri sunt proiectate să reziste aproape la orice cutremur şi orice inundaţie. Ipotetic, în cazul Belișului și dacă ar fi detonată o bombă uriașă, în amonte de baraj, în condiţiile în care lacul ar fi plin, chiar şi atunci nu s-ar rupe decât puțin din partea superioară a barajului, prin urmare filmele apocaliptice rămân filme….Mai mult, barajele sunt verificate periodic iar acestea au fost construite să reziste la cutremure de magnitudini mult mai mari decât cele din Turcia, de peste 8,5 grade richter, într-o zonă (nordul Munților Apuseni) în care totuși și cutremurele peste 6 grade richter NU sunt estimate, NU sunt luate în considerare”, a precizat inginerul hidro.

Inginerul citat a mai explicat că există un mecanism de blocare a valului spre zona metropolitană Cluj, în zona barajului de la Someșul Cald.

Comentarii Facebook