Ce limbaj folosesc conductorii de tren când iau spagă: ”Chiori”, ”A cârji” sau ”A sta cu mortul pe tine”

 

Controlorii de tren cercetați pentru că luau spagă de la călătorii clandestini foloseau un limbaj codat. Procurorii au reținut zeci de persoane, dar judecătorii de la Brașov i-au eliberat.

 

Angajaţii CFR se exprimau cu anumite elemente de argou, precum ”a cârji”, ”chiori”, ”colet”, ”a încărca trenul”, ”a sta cu mortul pe tine” sau ”tren bun”.

 

Traducerea cuvintelor folosite de angajaţii CFR este:

 

a cârji (cârjeală, cârjă)” - pretinderea sau primirea de bani de la călătorii frauduloşi în scopul de a le permite acestora călătoria cu trenul (cârjeală - activitatea);

 

chior/-i - călător/-i fraudulos/-şi care nu deţin/-e documente de călătorie;

 

colet/-e (pachet/-e) - călători frauduloşi cărora personalul de tren le permite călătoria frauduloasă la cererea propriilor organe de control;

 

a încărca trenul” - activitatea infracţională de a permite călătoria frauduloasă a cât mai multor călători frauduloşi;

 

a (nu) sta cu mortul (cu banii) pe tine” - a (nu) avea asupra propriei persoane sumele de bani provenite de la călătorii frauduloşi existând riscul de fi descoperit.

 

De asemenea, ”tren bun (tren puternic)” este acela cu care se deplasează mulţi călători frauduloşi.

 

Cei 81 de angajați ai CFR reținuți în 25 octombrie au fost eliberați și vor fi cercetați în continuare de procurorii DIICOT. Alți 43 de angajaţi ai CFR de la regionalele Bucureşti, Braşov şi Cluj au fost duși luni, 29 octombrie, la audieri.

 

Conform procurorilor din Brașov, paguba în acest dosar ajunge la 200 de milioane de lei.

 

”NAȘII” spăgari de la CFR nu au fost arestați. Sunt LIBERI

 

Comentarii Facebook