Caz șocant în timpul unei intervenții la Cluj, venit din vremea lui Funar: un medic a spus familiei pacientului să nu mai vorbească în maghiară

Administrația publică din Cluj-Napoca se laudă în mod constant că orașul este unul european, dar un caz inimaginabil care a avut loc zilele trecute pare că demonstrează altceva. Incidentul a pornit după ce o doamnă de etnie maghiară a sunat la urgențe pentru un pensionar, suspectat că a suferit un AVC, transmite ziarul Szabadsag.

Incidentul a avut loc în casă, după ce medicul alocat cazului a început să acorde atenție pacientului. În timp ce doctorul lucra cu bătrânul, doamna care a chemat ambulanța a început să îl liniștească pe pacient, vorbind cu el în maghiară. Atunci a avut loc prima răstire a medicului, care le-a spus să nu mai vorbească în maghiară și să treacă la română.

A doua ieșire a avut loc la puțin timp după aceea, când aceeași doamnă îi explica care este starea pacientului mamei sale, în vârstă de 78 de ani și cu probleme de auz. Atunci, medicul, cu un ton „iritat”, le-ar fi spus din nou să vorbească în română și nu în maghiară, conform sursei citate.

Această doamnă este uimită de un asemenea eveniment, care pare că vine din epoca lui Funar. „Nu m-am gândit că așa ceva se poate întâmpla în Cluj-Napoca în 2025. Nu sunt condusă de o dorință de răzbunare sau de răzbunare, vreau doar să mă asigur că acest lucru nu se va mai întâmpla” a susținut doamna.

După acest incident, doamna a apelat la Botond Csoma, deputat din partea UDMR Cluj, care a afirmat că se va implica în mai multe moduri. Parlamentarul, pe lângă că a trimis o reclamație către Serviciul de Ambulanță, el a specificat că va ridica problema și în Camera Deputaților, întrucât consideră că este nevoie de acțiuni clare din partea autorităților competente.

Botond a mai susținut că acest incident este un comportament grav, discriminatoriu şi inuman, atât din punct de vedere moral, cât şi juridic.

Horia Simu, directorul Serviciului Județean de Ambulanță Cluj, a încercat să explice inițial acțiunile medicului, susținând că acesta a lucrat corect și doar a vrut să aibă toate informațiile. „Am înțeles că reprezentantul serviciului nostru de ambulanță și-a făcut treaba de minune, dar a cerut ca cei prezenți să vorbească limba română pentru a avea acces la toate informațiile în beneficiul pacientului. Nu pot spune mai mult de atât în ​​acest moment” a afirmat acesta.

Totuși, Simu a spus că o anchetă va avea loc cât de curând, pentru a afla ce s-a întâmplat: „Vom asculta povestea angajatului nostru afectat, vom investiga problema mai târziu în această săptămână și vom răspunde scrisorii de reclamație”.

Comentarii Facebook