Câți oameni trebuie să moară?Autoritățile nu au luat nicio măsură după moartea prof. Radu Bălan, pe trotuarul minuscul, de lângă Parcul Operei


Au trecut 48 de ore de la accidentul de lângă Parcul Operei, unde a murit profesorul Radu Bălan, de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca,  și nimeni nu a luat nicio măsură în privința zonei, pentru a crește siguranța pietonilor.

Miercuri dimineața, trotuarul era deschis circulației (deși nu s-a schimbat nimic intre timp si este la fel de nesigur sa circuli pe acolo), gardul de la lucrările de la parc nu a fost mutat măcar un metru, pentru a crea spațiu, banda de circulație de la bordură nu a fost limitată cumva, din punct de vedere al vitezei. Absolut nicio masura. Asta in conditiile in care este cunoscut de luni de zile ca de la semaforul din Piata Cipariu multi soferi pornesc in viteza (mult peste limita de 50 km/h) pana la cel de la Tribunal, de fiecare data cand traficul este ceva mai liber. 

Mulți vor spune că și dacă era trotuarul de 2 -3 metri lățime, șoferul tot l-ar fi lovit pe profesor. După cum se poate vedea în imaginile cu accidentul in care a murit profesorul clujean, șoferul a intrat numai cu o roată pe trotuar, dar impactul a fost suficient. Dacă trotuarul era mai lat, este greu de crezut că pietonii (în momentul accidentului erau 3 pietoni aproape în același loc, deci este circulată zona) ar fi circulat pe bordură, cât mai aproape de banda de circulație. 

Din respect pentru contribuabilii clujeni, Primaria Cluj- Napoca ar fi putut dispune măcar dislocarea unui polițist local în zonă, pentru a atenționa șoferii care circulă cu viteză. Dar acest lucru nu s-a făcut, primarul fiind plecat în Malaga, la un simpozion. Acasă, la Poliția Locală este debandadă. Doi agenți au fost arestați chiar luni, în ziua accidentului, pentru că i-au rupt mâna unui cerșetor și l-au abandonat într-un sat din Chinteni. 

Revenind la acest trotuar, de urgență ar trebui montat un sistem de limitare a vitezei, în special pe prima bandă de circulație sau a unor stâlpi metalici pe marginea trotuarului. Sau firma care lucrează in parc să mute acele garduri cu un metru in interiorul parcului pentru a exista spatiu suficient pentru pietoni. In prezent, pietonii sunt victime sigure pe acel trotuar, care nu are nici măcar un metru lățime.


Parcul Operei, care nu era distrus, dar se vrea renovat pentru evenimente, ne-a costat deja viața unui om. Câți mai trebuie să moară?


Parcul Operei din spatele Teatrului National a fost inchis inca din luna august 2021 pentru renovare. Lucrarile care vor dura conform anuntului Primariei 10 luni si costa 9.7 milioane de lei+TVA,  nu includ mare lucru. Practic se repara niste alei, se taie niste arbori degradati si se planteaza altii. De la momentul inchiderii, insa, in luna august si pana cand a inceput sa se intample ceva in parc a trecut aproape o luna, in rest parcul a stat pur si simplu inchis. Pana la inchiderea din august, clujenii traversau parcul si nu se expuneau la riscul de a fi ucisi pe un trotuar mai mic de 1 metru pentru a circula intre Piata Cipariu si Piata Avram Iancu. 

Proiectul presupune plantarea a 64 arbori noi, care se adaugă celor deja existenți. Conform expertizei tehnice, a fost propusă înlocuirea a 9 arbori compromiși din punct de vedere fiziologic și care prezintă pericol pentru cetățeni. 


Proiectul de revitalizare a parcului propune următoarele:

- eliminarea arborilor și arbuștilor degradați (compromiși din punct de vedere fiziologic) și

   înlocuirea lor cu noi arbori și arbuști, gazonare și plantare de noi specii de plante perene;

- modernizarea aleilor, realizarea unui singur acces auto pentru mașinile de intervenție;

- realizarea acceselor pietonale și pentru biciclete, interconectate;

- rastel pentru biciclete cu dale înierbate;

- amplasarea corpurilor de iluminat cu proiectoare;

- instalarea sistemului de irigații automatizat;

- amplasarea unui punct gospodăresc îngropat;

- toaletă automată cu dotări pentru persoane cu dizabilități;

- amenajarea a 3 spații de joacă pentru copii, cu suprafețe cauciucate, aparate confecționate din lemn și material ecologic;


Pretul pe care il platim pentru repararea acestui parc care nu era in stare de degradare, dar care se doreste sa fie folosit pentru organizarea de evenimente, a devenit deja prea mare: viata unui om. Si lucrarile nu s-au terminat inca! 

Comentarii Facebook