Carnea de peşte conţine un nivel periculos de mercur


Peste 80% din peştele din întreaga lume conţine un nivel ridicat de mercur, conform unui nou studiu al Institutului de Cercetare a Biodiversităţii din Maine, SUA.

Richard Gelfond este o victimă a consumului de peşte contaminat cu mercur. "M-am dus să alerg şi am simţit că o să cad", a povestit Gelfond, preşedintele companiei de filme IMAX. "Am ajuns să nu mai pot nici să traversez strada. Trebuia să mă ţin de soţia mea", a mai spus Gelfond.

Neurologul l-a anunţat, în urma unor teste, că a fost otrăvit cu mercur. "Credeam că fac ceva bun pentru corpul meu, dar se pare că, de fapt, îl otrăveam", a mai relatat preşedintele IMAX.

Specialiştii avertizează că în special peştii de mari dimensiuni sunt cei mai contaminaţi: tonul, tilefish, rechinul, macroul şi peştele spadă. Somonul conţine cea mai mică cantitate de mercur.

SUA a propus un tratatul prin care cere filtrarea emisiilor de mercur rezultate din arderea cărbunilor, reducerea folosirii mercurului în mineritul de aur şi reducerea utilizării mercurului în producerea de întrerupătoare electronice şi de baterii, conform rtv.net.

"Sunt doar 75% din ce am fost înainte. Nu pot să alerg, de exemplu. Cred că nu o să mai pot să fac niciodată ce făceam înainte", spune cu tristeţe Gelfond.

Richard Gelfond finanţează acum o universitate din SUA pentru studierea efectelor mercurului asupra sănătăţii umane.


Comentarii Facebook