Cal de 30.000 de euro la Targul Agraria Cluj! Proprietarul: "Caii greii de la noi au plecat la Italia la salam!" VIDEO si FOTO


Crescatorul de cai Radu Tonea a facut senzatie la Targul Agraria Cluj cu armasarii pe care i-a expus. Quadrat, un cal de 7 ani din rasa Percheron, este fara indoiala cel mai frumos "greu" din Romania.

"L-am luat la 30.000 de euro cand avea 3 ani si acum valoreaza 10.000 de euro. Din cauza lipsei subventiilor totul a scazut cu trei sferturi. Ne e greu ca si crescatori. Sa faci agricultura cu un litru de motorina la 5 lei si patruzeci de bani si sa ne tot laudam cu ce avem noi in tara e greu. Nu se poate asa", si-a inceput Radu Tonea povestea.

Barbatul detine o herghelie in satul Sumurduc din comuna Sanpaul si creste numai cai "grei si semigrei". Radu Tonea este sofer de TIR si a inceput sa cumpere cai acum 10 ani.

"Mi-s dragi caii si imi curg prin vene. De zece ani cresc cai si am incercat sa aduc ceva in tara, sa ridicam Romania. Caii buni si caii greii de la noi au plecat la Italia la salam asa ca ne descrucam numai cu importuri", mai spune Radu Tonea.

Clujeanul detine cai din rasele Greu de Belgia, Percheron si Ardenez, dar cel mai frumos si iubit este calul Quadrat, un greu din rasa Percheron, cumparat din Franta cu 30.000 de euro.

"Quadrat se numeste in Romania in acte, dar fiul meu l-a numit Sultan, pentru ca e mandru ca un sultan. Il folosesc ca armasar de monta si il duc la concursuri, dar nu are adversar. Acest cal castiga toate competitiile, inclusiv in Franta", povesteste Radu Tonea, care este si vicepresedintele Asociatiei Greilor si Semigreilor din Romania.

Crescatorul de animale din satul Sumurduc si-a dus caii la Targul Agraria unde a primit oferte sa il vanda pe Quadrat, dar sotia lui Radu Tonea s-a opus. "Mi-a spus ca daca il vand pe asta, poti sa ii vand pe toti", povesteste clujeanul.

Din pasiunea pentru cai, Radu Tonea scoate si bani. "Armasarii pe care ii am ii folosesc la monta. Pe Quadrat cer 300 de euro, iar oferta ajunge si la 100 de euro pentru caii din rasa Ardenez. Este o sursa de venit, dar cel mai bine ar fi sa avem subventii si sa ne putem dezvolta", spune Radu Tonea.

Clujeanul i s-a plans si ministrului Agriculturii, Valeriu Tabara, si comisarului european pentru agricultura, Dacian Ciolos, care i-au vizitat standul de la Targul Agraria. "Problemele imi raman mie. Parca vorbim la pereti pentru ca nimeni nu ne asculta", a incheiat Radu Tonea.

Comentarii Facebook