Duminica 28 Aprilie

Brânză cu cafea verde și salam de mangalița cu coajă de ou. Cu ce inovații s-au prezentat studenții USAMV Cluj-Napoca la un concurs culinar


Brânză cu cafea verde ori salam de mangaliță cu pudră din coji de ouă. Sunt doar câteva dintre inovațiile studențiilor de la Universitatea de Științe Agricole din Cluj-Napoca. Cele mai ingenioase produse au fost premiate de un juriu, profesioniști din domeniul alimentar, iar unii studenți au fost invitați să facă practică în fabrici de profil.

Aproape nimic din materia primă nu se aruncă. Risipa alimentară este redusă astfel la minimum, iar nutrienții din coji, de exemplu, ajung în farfurie.

branza cu cafea verde.jpg

Denisa Homone, Studentă USAMV Cluj-Napoca: „Încerc să provoc omenirea să adopte o atitudine responsabilă față de mediu, valorificând reziduurile pe care de obicei le aruncăm”, declară o studentă care a participat cu un ravioli molecular. Și salamul din carne de porc Mangaliță cu pudră din coji de ouă sau... brânză cu cafea verde au fost apreciate.

Este diferit adaosul de antioxidanții din cafea verde, care ajută la îmbunătățirea texturii, aromei și nu în ultimul rând, la procesul de maturare. Am văzut că există cu fructe de soc, cu diferite adaosuri, dar cafea verde este prima dată”, spune un alt student USAMV. 

Am ales să valorific reziduurile alimentare, cojile de ouă, introducându-le într-un salam de mangaliță. Am colectat cojile, le-am pasteurizat, ca să se distrugă toate microorganismele pe care nu ni le dorim în ele, după care le-am făcut pudră și le-am introdus în procesul de fabricare a salamului”, explică studenta care a venit cu ideea salamului preparat din carne de mangalița și coajă de ouă. 

Membrii juriului au reprezentat 18 firme din domeniul alimentar

Tinerii chiar au idei bune și merită să le pună în practică. E un lucru pozitiv și pentru lume și pentru industria alimentară”, declară Narcis Pintea, Producător Brânzeturi Artizanale

Studenții de licență prezintă produsele pe care ei le-au dezvoltat în acest an. Unele sunt produse tradiționale, a căror tehnologie de obținere a fost optimizată, altele au fost produse inovative. Avem produse alimentare din toate categoriile, carne, conserve, vegetale, gastronomie moleculară, cofetărie”, spune Prodecanul USAMV Cluj-Napoca, Sonia Socaci, potrivit stirileprotv.ro. 

La Festivalul Alimentului organizat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca au fost prezentate peste 50 de invenții din domeniul culinar.

>

Comentarii Facebook