Joi 1 Decembrie

„Bogăția lor este sărăcia noastră”! Clujenii, chemați la protest joi în fața Prefecturii Cluj


Costurile ridicate ale vieții îi determină pe clujeni să protesteze în stradă față de scumpiri. Oamenii au fost chemați la protest joi, în fața Prefecturii Cluj, pentru a-și exprima nemulțumirea față de costurile crescute ale traiului: utilități, alimente, locuințe.

Marșul Nemulțumirii de la Cluj va trece pe câteva străzi centrale ale orașului. Ai și tu facturi care te revoltă? Adu-le să le aruncăm împreună la gunoi. Marșul se va opri la un moment dat pentru a le arunca într-un tomberon”, au transmis organizatorii protestului.

Evenimentul este organizat la inițiativa Căși sociale ACUM!, Gastivists, Fridays for Future, Grupul pentru Acțiune Socialistă, și a Sindicatului Elevilor și Studenților Militanți.

Ne exprimăm solidaritatea pentru ca: nimeni să nu fie aruncat afară din Clujul devenit paradis imobiliar și statul și companiile să lucreze în favoarea oamenilor”, precizează organizatorii.

 • „Clujul nu este scump doar de azi sau de ieri. De ani buni ne costă o avere să avem o locuință în acest oraș. Mai nou, statul a liberalizat prețurile la energie. Scumpirile decise de firme au luat-o razna. Angajatorii vor să mențină salariile cât mai jos. Banii furați din buzunarele noastre se regăsesc în profitul companiilor, profit care acum este mai mare ca oricând!
 •  Bogăția lor este sărăcia noastră. Mai mult, statul român se împrumută ca să asigure profitul firmelor. Iar datoriile statului le plătim noi, cetățenii. Mergem la protest ca să ne exprimăm NEMULȚUMIRILE. Nu uita!
 • Responsabilitatea pentru creșterea prețurilor nu e ta. Deci este nedrept să ți se ceară să îți reduci nevoile și să alegi să trăiești în austeritate.
 •  Politicienii ne spun că zilele bogăției sunt pe terminate. Ne învață cum să facem economii. Să le spună asta celor care se îmbogățesc de pe urma scumpirilor. Este revoltător că îmbogățiții nu vor să plătească taxe pe măsura câștigurilor făcute.
 •  Criza prețurilor se adună peste vechea criză a locuirii. Chiriile, dobânzile mari la credite imobiliare și lipsa de locuințe sociale ne aruncă în stradă. Este inacceptabil ca în același timp politicile să sponsorizeze băncile și speculanții imobiliari.
 •  Ei ne spun să rezistăm la frig, la foame, la lipsa de locuințe. Suntem nemulțumiți că în loc să investească în servicii publice, statul investește banii noștri în militarizarea țării. Iar pe noi ne împinge într-o nouă austeritate”, se arată în descrierea evenimentului publicat pe Facebook.

Ce solicită protestatarii clujeni 

 • Costurile locuinței și utilităților să nu depășească 20% din veniturile noastre.
 • Salariile și pensiile să crească pe măsura costurilor traiului.
 • Să se reducă si să se plafoneze prețurile de pe piața energiei, la alimente si la locuințe.
 • Tarifele sociale la utilități să se aplice la toți cei care câștigă sub venitul mediu pe economie.
 • Numărul de locuințe sociale să crească în funcție de nevoile reale.
 • Să se reglementeze chiriile.

Comentarii Facebook