Boc continuă războiul cu taximetrele: Nu au voie să circule pe banda dedicată de pe Splaiul Independenței


Primarul Emil Boc le transmite taximetriștilor că nu au voie să circule pe banda dedicată de pe Splaiul Independenței, care se va deschide din 2 august.

Pe Splaiul Independenței, pe sensul spre Teatrul Maghiar vor circula autobuzele, tramvaiele, bicicliștii, dar taximetriștii nu au voie. 

Nu, deocamdată așteptăm la finalul lunii august studiul care va stabili unde circulă în oraș taximetrele. Legea spune foarte clar că se poate circula în oraș, dacă nivelul de circulație permite. Noi trebuie să stabilim dacă nivelul de circulație permite ca taximetrele să circule. Noi am dat drumul la un studiu, să ne spună unde pe benzile dedicate prezența taximetrelor nu creează probleme pentru transportul în comun. Acest studiu ne va spune. În unele locuri nu se poate deloc, în unele se poate tot timpul, pentru că nu este circulație prea mare cu autobuzul. În unele se poate numai dacă taxiul este plin, în altele numai între anumite ore. Studiul va fi pus în dezbatere publică și va fi votat de Consiliul Local. Atunci devine cu o forță juridică obligatorie și se va respecta. 

Eu merg pe reglementare nu pe atitudini de forță. Până când nu va fi hotărârea de Consiliu Local, regula e că nu se circulă”, a spus primarul Emil Boc. 

----------

UPDATE

Asociația de Monitorizare Taxi Transilvania precizează:

Având în vedere declarațiile făcute de domnul Emil Boc, primarul municipiului, la o emisiune transmisă live, facem următoarele precizări: 

 - Articolul 20, Alineatul 5 din Legea 38 stipulează cât se poate de clar, fără posibilitatea unor interpretări, faptul că ”taxiurile POT circula în localități pe pistele special amenajate pentru mijloacele auto de transport în comun fără a perturba circulația acestora”.

Legea 38/2003 NU arogă autorității locale stabilirea segmentelor pe care au sau nu acces taximetrele. 

Menționăm că serviciul de taximetrie din municipiu se conformează și funcționează în baza  Regulamentului Local aprobat în 2019 și Legii 38/2003 

Nici un studiu de trafic făcut de administrația locală NU poate deroga o normă regăsită în legislația națională. 

Așteptăm cu nerăbdare dezbaterea publică pe marginea acestui studiu, așa cum a declarat edilul municipiului. 

Circulația taximetrelor,  pe viitorul tronson destinat exclusiv CTP, cuprins între strada Coșbuc și Opera Maghiară, NU poate fi împiedicat în nici un fel! 

În continuare, așa cum am solicitat încă din 2019 administrației locale, suntem deschiși oricăror dezbateri sau dialog constructiv pe această temă”.

Comentarii Facebook