Bilanțul DNA pe 2015: Peste 1.250 de inculpați au fost trimiși în judecată pentru fapte de corupție



Procurorul-șef al DNA, Codruța Kovesi, a anunțat, joi, că în 2015 oeste 1.250 de persoane au fost trimise în judecată de instituția pe care o conduce, pentru fapte de corupție la nivel înalt și mediu.

"În analiza de anul trecut am prezentat cele mai mari cifre de la înființarea instituției. Anul acesta rezultatele sunt mult mai mari. Au fost trimiși în judecată peste 1.250 de inculpați pentru fapte de corupție la nivel înalt și mediu. Au fost trimiși în judecată de cinci ori mai mulți miniștri și parlamentari decât în 2013: un prim-ministru, cinci miniștri, 16 deputați și cinci senatori. Este cel mai mare număr de demnitari investigați de DNA într-un an. Am instituit măsuri asigurătorii de aproape jumătate de miliard de euro. Sunt cele mai impresionante cifre de la înființarea DNA", a afirmat Kovesi, potrivit unui comunicat DNA.

Șefa DNA a anunțat că aproape 500 de persoane cu funcții de conducere au fost trimise în judecată, reprezentând o creștere cu 30% față de anul precedent.

Conform lui Kovesi, instanțele au condamnat definitiv este 970 de inculpați trimiși în judecată de DNA, iar procentul de achitare a scăzut la sub 8%.

"Activitatea procurorilor din DNA se desfășoară sub controlul judecătorilor. Instanțele de judecată au condamnat definitiv peste 970 de inculpați trimiși în judecată de DNA. Soluțiile pronunțate de instanțe au confirmat caracterul obiectiv și profesionist al dosarelor DNA. Pentru prima dată în ultimii ani, procentul de achitări a scăzut la 7,63%. Durata de judecare a dosarelor a scăzut, deși sunt tot mai multe cauze trimise la instanțe. În 2015, cauzele judecate definitiv în mai puțin de un an au crescut cu peste 60%", a mai precizat procurorul-șef.

Comentarii Facebook