Bicicliștii din Cluj sunt furioși pentru că le-a fost anulat marșul lunar: E ABUZ!

 

Bicicliștii din Cluj sunt furioși pentru că Primăria Cluj-Napoca nu le-a acordat autorizație pentru derularea marșului lunar, programat sâmbătă, 15 martie.

 

Explicația municipalității este că s-ar fi suprapus cu un alte două manifestări, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni și marșul Noua Dreaptă, organizație extremistă, care îl comemora pe Avram Iancu.

 

Reprezentații Clubului de Cicloturism ”Napoca” (CCN) susțin că interzicerea manifestării lor este un abuz. ”Actiunea a fost insa interzisa abuziv de autoritati, de doua ori succesiv, inclusiv dupa ce, tot la sugestia lor, a fost modificata ora si zona de desfasurare incat sa fie doar in periferia orasului, departe de alte manifestari declarate in ziua respectiva.

 

Intentia CCN, ca organizator, era ca marsul sa debuteze la ora 14:00 in piata Unirii, si sa treaca si pe Splaiul Independentei, cu tinerea unui moment de reculegere pentru biciclistul ucis recent acolo de un sofer beat care a trecut pe rosu. CCN a depus la autoritati declararea manifestarii luni 10 martie dimineata, iar Primaria avea, conform art. 11 din Legea 60 / 1991, la dispozitie 48 de ore pentru a analiza, si eventual hotari si notifica catre CCN decizia motivata de interzicere, pe unul din motivele prevazute de lege, cum este de exemplu situatia in care la acea ora pe acea zona / traseu era deja declarata o alta manifestare, sau urma sa se desfasoare lucrari tehnico-edilitare de mare amploare, sau scopul si natura manifestarii incalca normele legale si bunele moravuri,(conform art.5, 9 si 10 din Legea 60 / 1991.

 

Primaria clujeana nu a transmis oficial o decizie de interzicere a manifestarii, in termenul legal, astfel ca CCN putea considera marsul ca implicit legal, insa neoficial am aflat telefonic ca ar fi probleme de interferare, din cauza orei si traseului propus, cu manifestari declarate in zona centrala, de unele organizatii civice maghiare respectiv de organizatia Noua Dreapta si respectiv de un meci de fotbal anuntat la Cluj Arena de care Politia ar fi ingrijorata ca ar putea genera turbulente din cauza unor suporteri potential violenti”, precizează reprezetanții CCN.

 

Bicicliștii au fost de acord să modifice traseul, pentru a nu interfera cu celelalte manifestări, dar nici cu suporterii U Cluj și Dinamo, în zona stadionului, unde se disputa un meci între cele două formații. ”Primaria, printr-un director, nu ne-a prezentat in concret ce alte manifestari, la ce ore si pe ce trasee sau zone sunt declarate, pentru a putea depune o declarare a marsului cu o ora si traseu care sa nu se mai interfereze cu manifestari deja declarate, si a invocat pretextul pueril si nelegal ca suporteri turbulenti ai echipelor de fotbal ar putea pune in pericol biciclistii din mars la orice ora in orice colt din oras si prin urmare, chipurile spre binele biciclistilor, ar trebui sa fie interzisa orice manifestare biciclistica la orice ora in orice zona a Clujului in acea zi...

 

Dupa multe discutii tensionate, in care si noi am subliniat caracterul absolut nelegal si abuziv al acestor ”argumente”, ni s-a sugerat verbal sa depunem o noua declaratie, pentru o ora spre seara si un traseu care sa ramana in partea estica o orasului, departe de zona centrala si de zona stadionului Cluj Arena.

 

Prin urmare, nedorind un conflict cu autoritatile, am cedat sugestiilor lor, desi erau neintemeiate, si am depus o noua declarare a marsului, cu plecare si final din zona Bibliotecii Judetene din cart.Marasti, de la ora 17:00, si cu un traseu exclusiv prin zona estica o orasului, prin cartierele Marasti, Someseni, Gheorgheni si Iris.

 

Sambata am gasit in casuta de e-mail o noua decizie de interzicere a marsului biciclistilor, de aceasta data fara invocarea unui motiv concret, ci doar cu trimiterea generica la art.10 din Legea 60/1991, desi in mod evident niciunul din motivele prevazute de acea norma legala nu era incident, fiind de aceasta data si mai pregnant caracterul ilegal al intrerdictiei. Prin urmare, CCN a decis sa anuleze manifestarea si, la locul in care urma sa inceapa editia lunara martie 2014 a Marsului Biciclistilor Clujeni, a comunicat biciclistilor adunati in numar destul de mare ca se vede silit sa anuleze actiunea in urma interdictiei comunicata de autoritati, chiar daca este ilegala si abuziva, pentru ca este prea tarziu sa fie contestata si suspendata in timp util, si apoi anulata in justitie, in instanta de contencios administrativ”, mai precizează reprezentanții CCN.

 

În 15 martie dupa-amiaza am verificat si documentat fotografic situatia din Piata Unirii, din piata Avram Iancu, de pe Bd.21 Decembrie 1989 si de pe Calea Dorobantilor, de pe Splaiul Independentei si Aleea Stadion si alte piete si artere centrale din oras si din zona Stadionului "Cluj Arena" in intervalul orar in care trebuia sa inceapa marsul declarat de noi si abuziv interzis de autoritati, si am constatat, cum era previzibil, ca nu existau manifestari publice care sa obstructioneze arterele de circulatie pe care ar fi urmat sa treaca si marsul biciclistic, si nici macar grupuri masive de persoane in apropierea acestora, cu atat mai putin incidente violente sau alte tulburari.

 

Mentionam ca nu este primul abuz al autoritatilor cu privire la marsurile biciclistilor organizate de Clubul de Cicloturism "Napoca", mai inregistrandu-se si in trecut interziceri abuzive, de exemplu una intr-o luna de iarna, cand ni s-a comunicat interzicerea marsului declarat, sub motivul, lipsit de temei legal, ca ar putea fi conditii meteo si de carosabil inadecvate circulatiei biciclistice”, a spus Radu Mititean, director executiv CCN.

 

Bicicliștii solicită autoritatilor (Primariei clujene si eventual, daca e cazul, Politiei si Jandarmeriei) sa isi ceara public scuze fata de interzicerea abuziva a Marsului Bicilistilor Clujeni din 15 martie 2014 si sa ii identifice si sanctioneze pe cei vinovati, in caz contrar ”fiind nevoiti sa ne adresam noi organelor de urmarire penală in acest sens, inclusiv pentru a preveni repetarea acestor abuzuri contra dreptului constitutitional la intrunire si manifestare pasnica, drept care ar trebui sa se bucure de un deosebit respect intr-o tara care se pretinde stat de drept si este membra a Uniunii Europene”.

Comentarii Facebook