Marti 28 Septembrie

Bicicliștii clujeni se plâng de noua bandă de autobuze de pe Titulescu: Este incomodă și periculoasă


Cea de-a 141-a ediție a Marșului Bicicliștilor Clujeni, ce se desfășoară lunar, va avea loc joi, 20 iunie, la Cluj-Napoca.

Întâlnirea participanților va avea loc în Piața Unirii, de la ora 17:45, iar startul marșului va fi puțin după ora 18:00, evenimentul urmând să durezeaproximativ o oră și jumătate.

Traseul marșului este: Piața Unirii - Bd.Eroilor - p-ța A.Iancu - Calea Dorobanților - al.Bibliotecii - str. Fabricii - str. Fabricii de Zahăr - bd.Muncii - str.Fabricii - str.Câmpul Pâinii - str. Răsăritului - str.Parcul Feroviarilor - str.Anton Pann - Cl.București - str.Traian - str.Dacia - str. Gen.Dragalina - bd.1 Decembrie 1918 - pasarela albastră - pistă bicicletă mal Someș - str. Uzinei Electrice - Parcul Central S.Bărnuțiu - str. E. Isac - str.P.Maior - p-ta L.Blaga - str. Napoca - p-ta Unirii.

Bicicliștii vor să atragă atenția asupra faptului că infrastructura biciclistică din oraș a cunoscut o stagnare îngrijorătoare. Mai mult, aceștia se plâng și de noua postă dedicată mijloacelor de transport în comun de pe Bulevardul Nicolae Titulescu, pe care trebuie să circule și bicicletele, spunând despre aceasta că este ”incomodă și periculoasă”.

„Este o nouă ocazie de întâlnire, cunoaștere și pedalare în comun a bicicliștilor clujeni, dar mai ales o ocazie de a reaminti autorităților locale, publicului și presei de nevoia promovării utilizării bicicletei ca mijloc cotidian de transport în oraș, componentă esențială a mobilității urbane durabile și alternativă viabilă la transportul automobilistic, alături de transportul în comun și deplasarea pietonală.

Participanții își exprimă din nou îngrijorarea față de lipsa e progres în domeniul infrastructurilor biciclistice, anul 2018 fiind unul de stagnare, și primul semestru din 2019 la fel, autoritățile locale limitându-se la promisiuni și la refacerea câtorva marcaje și stâlpișori de piste vechi, menținându-se calitatea redusă a majorității pistelor de biciclete mai vechi și mai noi, existând uneori deficiențe calitative grave la noile piste și menținându-se nerezolvate probleme la pistele vechi, de la lățimea insuficentă la lipsa de continuitate, de la prezența diverselor obstacole la marcaje și indicatoare rutiere lipsă, neclare sau greșit amplasate, ce pun în pericol bicicliștii și alți participanți la traficul rutier. Noua bandă comună pentru autobuze, troleibuze și biciclete pe bd. N.Titulescu nu este acceptabilă, ci incomodă și periculoasă, pentru că nu respectă lățimea de 4,5 metri necesară unei asemenea artere comune, mai ales că există un flux semnificativ de mijloace de transport în comun, și pe Cl. Mănăștur se preconizează aceeași abordare profund dăunătoare, în schimb se preconizează lățirea carosabilului și îngustarea trotuarelor, astfel că vorbele frumoase privind promovarea mobilității durabile nu prea au de fapt acoperire practică”, transmit bicicliștii clujeni.

Comentarii Facebook