Sambata 10 Decembrie

Bicicliștii clujeni organizează un marș al tăcerii

 

Bicicliștii clujeni organizează un marș al tăcerii pe străzile orașului, în memoria victimelor din accidentele rutiere. 

 

Marșul va avea loc miercuri seara, 20 mai,, iar evenimentul are un caracter special prin faptul ca va fi un MARS AL TACERII dedicat BICICLISTILOR VICTIME ALE ACCIDENTELOR RUTIERE, ca parte a evenimentului global "RIDE OF SILENCE" ajuns la a 12-a editie si derulat in sute de orase de pe toate continentele.

 

Sunt bineveniti toti clujenii care au bicicleta. Intalnirea participantilor va fi in PIATA UNIRII, incepand cu ora 18:45. Inceputul efectiv al marsului va fi la ora 19:00, urmand sa dureze circa o ora si jumatate.

 

Traseul propus este: Piata Unirii - bd.Eroilor - Cl.Dorobantilor - str.Petofi Sandor - bd.21 Decembrie 1989 - p-ta A.Iancu - str. Cuza Voda - p-ta M.Viteazu - str.I.P.Voitesti - str.G.Baritiu - Splaiul Independentei - pod Garibaldi - bd.1 Decembrie 1918 - str.Mamaia - str.Gen.Dragalina - str.R.Ferdinand - str.Memorandumului - str. Petru Maior - p-ta L.Blaga - str.Napoca - p-ta Unirii

 

Este in primul rand un eveniment comemorativ si de atentionare publica, dedicat biciclistilor care au murit sau au fost raniti in accidente de circulatie, in principal a celor care au cazut victima soferilor neatenti, si isi propune sa atraga atentia publicului, autoritatilor si presei asupra amplorii inadmisibile pe care a luat-o rata de accidentare a participantilor mai vulnerabili la traficul rutier, cum sunt biciclistii si pietonii, din cauza atitudinii unor soferi, a legislatiei inadecvate si a infrastructurii deficitare.

 

Acest mars este o actiune care se va desfasura in tacere, fara pancarte, in deplasare in coloana, cu viteza redusa, si care se va finaliza in piata Unirii, la sfarsitul actiunii, in jurul orelor 20:30, cu o reamplasare  a "ghost bike"-ului (bicicleta-monument dedicata biciclistilor ce au fost victime ale traficului rutier) si depunere de flori si lumanari langa acesta, dupa ce, pe traseu, va fi plasata o jerba in locul unde a fost ucis anul trecut un biciclist de un sofer iresponsabil, ambele momente fiind destinate cresterii si durabilitatii vizibilitatii mesajului actiunii, si anume ca e nevoie de mai multa atentie si protectie pentru biciclisti prin legislatie, infrastructura si atitudine a soferilor si autoritatilor”, precizează organizatorii, Ride Of Silence 2015 la Cluj.

 

Bicicliștii precizează că siguranta rutiera se afla in Romania la un nivel inacceptabil de scazut si e net mai redusa fata de media europeana, existand un risc nejustificat de crescut accident grav sau mortal ce ii vizeaza in special pe participantii vulnerabili la trafic, cum sunt si biciclistii. Cauzele principale sunt deficientele de continut si aplicare a legii, dar si problemele de infrastructura rutiera si tolerarea si chiar incurajarea de catre autoritati a unei culturi pro-automobilistice agresive. In acest sens, este evidenta tratarea cetatenilor ca fiind de rang inferior odata ce au coborat din autoturism si plasarea celor vulnerabili in postura de vinovati prezumati prin politicile de descurajare a circulatiei pietonale si biciclistice.

Comentarii Facebook