Berzele și-au luat zborul din cuibul de la Vlaha, dar încă nu au pornit în lunga călătorie ce le așteaptă - FOTO


Frumoasele berze de la Vlaha și-au luat zborul din cuib alături de părinții lor. Puii fac deja zboruri în zonă, pentru a culege hrană și a se obișnui cu lungul drum spre Africa. 

La două luni de la eclozare, puii de barză de la Vlaha și-au luat zborul din cuib. Imaginile time-lapse arată că cel mai curajos dintre ei a părăsit cuibul duminică, 9 iulie, la ora 10:20 dimineața, și s-a întors o oră mai târziu, pentru a nu rata hrănirea de la ora 11:38. Zborul a reușit, astfel că a doua zi, puiul a repetat de câteva ori ieșirea. În cea de-a treia zi, 11 iulie, la ora 19, din cuib lipseau deja doi pui de barză. Puiul rămas singur se uita cu invidie la ceilalți doi. În 12 iulie, miercuri, la scurt timp după ora 10, cuibul a fost lăsat pentru prima dată complet gol.

După ce am analizat tabelul în care trecem evenimentele familiei de berze, am constatat că berzele de la Vlaha au respectat și anul acesta programul obișnuit. În ultimii trei ani, primul zbor a avut loc la exact două luni de la eclozarea primului pui. În cei doi ani anteriori, cu o zi, respectiv cu patru zile mai târziu.

De la prima ieșire, puii pleacă de obicei împreună, și se întorc împreună la cuib – de mai multe ori pe zi. Deși în prezent învață deja cum să facă rost de hrană, deocamdată nu ratează nici mesele oferite de părinți, în cuib.

Deoarece anul acesta ouăle au fost depuse în cuib mai devreme, puii de barză au la dispoziție aproape o lună pentru a se pregăti de lunga călătorie ce își așteaptă, în care berzele de la Vlaha obișnuiesc să pornească în jurul datei de 10 august”, spun cei care monitorizează cuibul de la Vlaha.

Berzele albe zboară spre sud din zonele lor de reproducere din Europa, în august și septembrie, spre Africa. Acolo, ele petrec iarna în savanele din Kenya și Uganda până în Provincia Capului din Africa de Sud.

Imagini din cuibul de la Vlaha sunt transmise zilnic online.

Povestea puilor de barză de la Vlaha a fost urmărită cu sufletul la gură de mii de iubitori ai păsărilor. La începutul lunii mai, puii au ieșit din ouă.

Primii doi pui de barză au ieșit din ouă în cuibul de la Vlaha. Imaginile sunt senzaționale - VIDEO

În 20 iunie,  a avut loc inelarea puilor de barză care au crescut în cuibul de la Vlaha.

Puii de berze de la Vlaha au fost inelați - FOTO



Comentarii Facebook