Berzele din cuibul de la Vlaha au depus cinci ouă. Locuitorii cred că le aduc noroc în fiecare an - FOTO


În cuibul de berze de la Vlaha au fost deja depuse cinci ouă, așa cum s-a întâmplat și anul trecut. 

Începând cu 31 martie, în cuib au fost depuse noi ouă la fiecare două zile. Dacă ar fi sosit și un al șaselea ou, acesta ar fi trebuit să apară în 10 aprilie. Acest lucru nu s-a întâmplat însă, Leske și Miska urmează și anul acesta obiceiul deja consacrat. 

Acesta este al optulea an în care urmărim cuibul de berze de la Vlaha cu ajutorul unei camere web. În această perioadă, locuitorii cuibului au încercat de obicei să clocească pe cinci ouă. Deși în 2018, Leske a depus șase ouă, iar în 2019, șapte, și în acești ani în cuib s-au regăsit tot cinci ouă. Ouăle depuse în plus au fost menite, de fapt, doar să înlocuiască ouăle aruncate sau căzute din cuib. S-a întâmplat o singură dată ca în cuib să fie un număr mai mic de ouă (patru): în 2020.

Un posibil motiv pentru care în acel an berzele s-au mulțumit cu mai puține ouă ar fi putut fi sosirea mai târzie. În acel an, Leske a sosit în 26 martie, iar Miska, în 5 aprilie; primul ou și-a făcut apariția în 11 aprilie”, precizează cei de la clujbird.ro, care monitorizează cuibul de la Vlaha.

În ultimii opt ani s-a întâmplat o singură dată (în 2018) ca berzele să reușească să eclozeze cinci pui, însă la maturitate nu au ajuns, nici atunci, toți cinci.

De regulă, din cuib au plecat 2 - 4 pui. Cu toate acestea, înainte de instalarea camerei web, au existat doi ani (2011 și 2015) când în august, din cuib, au pornit spre Africa șapte berze. 

Comentarii Facebook