”Bătrânul”, taragotul magic al lui Dumitru Fărcaș, a fost ”cântat” după 4 ani. Ceaușescu l-a găsit în 1982, după ce a fost furat - VIDEO


Magia a revenit în casa marelui taragotist român, Dumitru Fărcaș. Dispărut dintre noi de aproape 4 ani, în casa artistului din Cluj-Napoca a răsunat din nou primul taragot pe care l-a avut, supranumit ”Bătrânul” și pe care l-a iubit cel mai mult. 

”Bătrânul”, primul taragot pe care l-a avut Dumitru Fărcaș, regele taragotului

Ar fi atat de multe de spus despre ultimele trei zile, despre seara de seara care s-a lungit spre zorile diminetii si despre oamenii dragi pe care-i am alături...

Dar unu din lucrurile importante de care-aș vrea sa vorbesc e ca este pentru PRIMA DATA CAND S-A CANTAT PE ”BATRANUL” LUI TATA DE CAND TATA NU MAI E! 

"Bătrânul" (cum ii spunea tata) e primul taragot pe care și l-a cumparat prin 1957-59 (dacă bine-mi aduc aminte). Acest instrument care a fascinat milioane de oameni și-a alinat tot atatea suflete.

Taragotul a fost furat în 1982, iar Ceaușescu a blocat granițele pentru a nu dispărea

Acest instrument de care nu s-a despărțit toată viața indiferent unde mergea, care l-a însoțit pe marile scene ale lumii, instrumentul cu care a câștigat zeci și zeci de premii si trofee.  Acest fascinant instrument pentru care, în 1982, când a fost furat pentru prima data Tov. Nicolae Ceaușescu a dat dispoziție să fie închise granițele până nu se găsește ”taragotul lui Farcas” (și-a fost găsit în 2 zile și înmânat lui tata în a 3-a zi)”, a relatat Andreea Fărcaș, fiica celui mai mare taragotist al planetei, Dumitru Fărcaș.

Fiica lui Dumitru Fărcaș nu a vrut să lase pe nimeni să cânte la acest taragot, până acum

Marele artist dispărut dintre noi, la 80 de ani, în 7 august 2018. Dumitru Fărcaș avea 4 taragoate, dar ”Bătrânul” a fost tot timpul preferatul. 

Tata are patru taragoate, pe doua dintre ele s-a mai cantat deja cu anumite ocazii speciale, dar pentru mine acest instrument e singurul lucru pe care-l am și pe care mai pot pune mâna și-l simt pe tata. L-am lăsat montat așa cum și l-a lăsat după ultimele ore de studiu. Am auzit acest instrument încă înainte să mă nasc, tata era în spectacol când a fost anunțat că m-am născut, am impresia că l-aș putea recunoaște din toate taragoatele din lume și de-aceea legătura mea cu acest instrument e un lucru greu de descris prin cuvinte.

N-am putut să-l dau nimănui să pună mâna pe el, să-l sufle deși știam ca instrumentele trebuie suflate și mai știam că va veni o zi în care va trebui să-i "redau viața"!”, a mai spus fiica marelui Fărcaș.

Cristian Totpati a fost cel care a cântat la renumitul taragot al lui Dumitru Fărcaș

Cel care a cântat la taragotul marelui Dumitru Fărcaș este Cristian Totpati, un talentat artist al României. 

Știu ca tata si-ar fi dorit ca aceste instrumente sa "traiasca" si după ce el nu mai e si-s de acord cu asta. Toate ca toate pana la "batranul", asta NU puteam să-l dau sub nici o forma nimănui, la fel mustiucele lui tata! 

Incetu cu-ncetul am simțit ca vreau eu să-l reaud, mi-era DOR de sunetul lui cald si inegalabil dar știam ca cel care-i va reda viata pe langa calitatile de artist trebuie sa aiba integritate si calității de OM! Era un "întreg" pe care tata punea mare, mare pret!

Ce mai pot sa zic? Mulțumesc Cristi dragan (Cristian Totpati) că-mi ești alături si i-ai redat viața! De-acolo de unde-o fi tata is convinsa ca-i mandru de tot ceea ce facem pentru el!

Succes și la cat mai multe proiecte faine! Știu ca așteptările sunt mari pe umerii noștri, dar atata vreme cat punem atata suflet în tot ceea ce facem, n-are cum sa nu iasa bine. "Si daca gresesti, lumea te iarta ca vede c-ai dat tot ce-ai avut" (asa-mi zicea tata...)

Mii de multumiri, inca si inca odata Florin Sima”, a încheiat fiica artistului.

Comentarii Facebook