Bărbos, clujean, inimos. ”Oamenii ajută oameni - Cluj!”, grupul de voluntari fondat de Alex


Oamenii ajută oameni” ar putea părea pentru mulți o alăturare de cuvinte care sună bine. Pentru mulți asta ar fi, dar Brad Alexandru Ilie trăiește deja după acest motto. El a fondat un grup pe Facebook, care face voluntariat pentru oricine are nevoie de ajutor.

Ma numesc Brad Alexandru Ilie si consider ca sunt un voluntar fara asteptari. Am inceput sa fac voluntariat in urma cu aproximativ 4 ani in cadrul unei cantine sociale din Cluj-Napoca. Am reusit sa crestem cantina, sa o renovam si sa adunam voluntari si materie prima pentru a gati, saptamanal, 400 de portii de mancare pentru oamenii nevoiasi din Cluj. Dupa o vreme, am simtit ca locul meu nu mai este acolo si am plecat, incepand sa caut singur cazuri sociale si incercand sa ii ajut”, își începe prezentarea bărbosul nostru cu suflet mare.

Alex, alături de alți prieteni, acum un an, a pornit un alt proiect, de a ajuta oamenii punctual.

Am creat un grup si recent, o pagina de facebook. In grup sunt aprox 4000 de oameni care ajuta mereu, orice cauza postam. Mi s-au alaturat un grup de 3-4 prieteni care ma ajuta constant si impreuna cu care, formam grupul ”Oamenii ajuta oameni - Cluj!”. Oameni simpli din grup ne semnalizeaza cazuri sociale, noi le analizam, identificam nevoile, stabilim cu cat contribuim fiecare(eu si cei 4 prieteni) iar apoi prezentam cazurile pe grup si solicitam ajutorul oamenilor inca faini. Am ajutat un batran care a cazut in fata mea pe strada si si-a spart ochelarii si s-a ranit. Are ochelari noi, consult oftalmologic, soba si lemne pentru iarna asta si in curand alimente. Am cumparat un carucior electric pentru un tanar din Cluj care in urma unei operatii pe creier a paralizat pe partea dreapta. Acum are carucior, face recuperare medicala la domiciliu gratuit(am apelat la un prieten kinetoterapeut) si mai nou, beneficiaza tot gratuit, de tratament stomatologic complet dupa ce o doamna dentista mi-a scris si s-a oferit sa faca asta pro-bono.(cheltuielile pana in acest moment trec de 3500 de lei). Am strans jucarii, hainute, rechizite si dulciuri pentru o gradinita din Satul Tau comuna Rosia de Seces. Apoi, in acelasi sat am indentificat doua familii care o duc foarte greu. I-am ajutat cu haine la copii, jucarii, mancare”, a povestit Alex.

Grupul coagulat de bărbăsul Brad Alexandru Ilie l-a ajutat și pe Nea Vasile, dar și pe alții. ”Avem un domn de 70 de ani care locuieste intr-o rulota pusa la dispozitie de un prieten si care a fost parasit complet de familie, fata lui dandu-l afara din apartamentul lui. Nea Vasile a fost mediatizat mult in Cluj anul trecut fiind batranul care refuza sa renunte la catelul lui, tot de pe strada, insa in final, nimeni nu a facut nimic pentru ei”, a mai povestit Alex.

El vrea acum să pună bazele unui ONG și să închirieze un spațiu de dezpozitare pe terment lung. ”Acolo o sa depozitam orice donatie. Ex. daca X isi renoveaza apartamentul, aduce tot ce nu mai foloseste, usi, frigider, etc., centralizam tot ce intra... iar cand cineva are nevoie de ex. de usi, vine, ia ușile si le taiem de pe lista noastra. Va fi un depozit comunitar plus un loc in care sa putem pastra donatiile pentru cazurile noastre. Pe plan indelungat, vrem sa deschidem puncte de intr-ajutorare similare si in alte localitati”, a mai spus tânărul.

Este posibil ca noul ONG să aibă și filiale: ”Deja avem grupuri similare in Campia Turzii si oamenii ne intreaba des daca pot face si ei acelasi lucru la ei in oras si ne cer sfaturi despre cum pot incepe o astfel de initiativa. Ne dorim mult sa putem face mai multe in aceeasi maniera ca si pana acum, iar cu suma de 10.000 euro, pe langa infiintarea ONG-ului si inchirierea spatiului de depozitare, am vrea sa putem ajuta, treptat cazurile care nu pot (din motive de sanatate) face mai mult decat in prezent dar si sa incercam reintegrarea unor cazuri care inca se pot ridica”.

Alex mai are în plan o idee îndrăzneață, pe care ar fi trebuit să o fi făcut deja autoritățile, dar cu toții știm că trăim în România...

O veche dorinta de-a mea este centralizarea oamenilor strazii din Cluj. O baza de date cu nume si prenume (daca e cazul un nr de telefon) si zona aproximativa in care isi duc acesti oameni veachul astfel incat, din cand in cand, sa putem merge cu o masa calda, o patura, niste haine curate, etc.. Nu vrem sa devenim un grup comercial... nu vrem sa uitam scopul actiunilor noastre, iar scopul CEL mai important este sa facem oamenii constienti ca in spatele nevoilor, a traumelor, a greselilor din trecut sau a sortii nefavorabile... sunt tot oameni si... ”Oamenii ajuta oameni!”, a mai spus clujeanul.

Aici îi puteți găsi grupul și vă puteți alătura acestui efort.

Comentarii Facebook