Balerina Simona Noja, ambasador al Clujului pentru Capitala Culturală

 

Balerina Simona Noja, clujeanca recunoscută drept ”Maria Callas” a baletului, va fi primul ambasador al Clujului în competiţia pentru titlul de Capitală Culturală Europeană. 

 

Fostă prim-balerină a Operei de Stat din Viena, în prezent director executiv al Şcolii de balet din cadrul aceleiaşi Opere, Simona Noja va promova candidatura Clujului cu precădere în Austria şi Germania, dar şi în alte ţări în care va ajunge în următorii ani. Titlul de ambasador îi va fi acordat în cadrul adunării generale a Asociaţiei ”Cluj-Napoca 2020 - Capitală Culturală Europeană”, care se va desfăşura miercuri, 31 octombrie, de la ora 14.30, în sala de şedinţe a Prefecturii Cluj.

 

”Mă bucur că am ocazia de a promova Clujului, oraşul de care sunt atât de legată, mai ales că este vorba de o iniţiativă culturală europeană de înaltă clasă. Clujul are un potenţial extrem de valoros din punct de vedere cultural şi intelectual, iar asemenea proiecte contribuie din plin la dezvoltarea oraşului şi la o mai mare apropiere a oamenilor de cultură, în toate formele sale”, a declarat Simona Noja.

 

Propunerea de a o invita pe Simona Noja să devină ambasador al Clujului - candidat la titlul de Capitală Culturală Europeană a venit din partea scriitoarei Irina Petraş, la rândul său o susţinătoare a proiectului.

 

”Dorim să avem cât mai mulţi ambasadori care să susţină proiectul atât în ţară, cât şi în străinătate, în marile capitale culturale ale Europei. Aşteptăm sugestii din partea tuturor susţinătorilor candidaturii Clujului”, a explicat Florin Moroşanu, directorul executiv al Asociaţiei.

 

Printre membrii Asociaţiei se numără universităţile clujene, instituţiile culturale şi cele administrative, principalele organizaţii civice ale oraşului, reprezentanţi ai mediului de afaceri.

 

Simona Noja s-a născut la Huedin în 1968. În copilărie a practicat gimnastica, la nouă ani fiind cooptată în lotul olimpic. Studiul baletului a început la Liceul de Coregrafie din Cluj-Napoca, unde l-a avut ca maestru pe Vasile Solomon. 

 

Tot la Cluj a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii „Babeş-Bolyai”. În perioada 1986 - 1991 a fost prim-balerina Operei Române din Cluj-Napoca, iar între 1991 şi 1995 - prim-balerina Operei Germane din Rhein, Düsseldorf. Din 1995 a fost prim-balerina Operei de stat din Viena. 

 

De-a lungul carierei a susţinut spectacole de balet la Buenos Aires, Santiago de Chile, Havana, Moscova, Milano, Roma, Dresda, Napoli, Stockholm, Helsinki, Stuttgart, Frankfurt şi München. În 2010 a devenit director executiv al Şcolii de balet de la Opera de Stat din Viena. În 2002 a primit Steaua României în grad de cavaler, iar în 2008 i-a fost decernată Crucea Onorifică a Austriei pentru Ştiinţe şi Arte, Clasa Întâi.

Comentarii Facebook