Băile Someșeni au devenit groapă de gunoi. E trist! Între timp clujenii merg la băi în Oradea, Ungaria sau Austria - FOTO


Băile Someșeni sunt abandonate de zeci de ani și au ajuns groapă de gunoi. Emil Boc vorbește de ani de zile de un Aquapark, dar nu a fost în stare să cumpere terenul de la foștii proprietari și să dezvolte ”bijuteria” de la Someșeni.

La Băile Someşeni, lângă unul dintre izvoare s-a aruncat o mare cantitate de gunoaie în urmă cu circa 2 săptămâni, pozele sunt din 8 Mai. Moloz, jucării, materiale de construcţii! 

Foarte mulţi clujeni cu probleme de sănătate merg acolo după apă şi aceste deşeuri pot contamina apa de acolo! De natura estetică nici nu mai vorbesc! 

Am trimis acum câte o sesizare pe aplicaţia MyCluj şi pe pagina Gărzii de Mediu, sper să se ia măsuri, să fie găsiţi vinovaţii şi amendați corespunzător!”, ne-a informat un clujean îngrijorat și cu spirit civic (Dacă aveți sesizări, ne puteți găsi pe Whatsapp - 0722804093).

Mărirea și decăderea Băilor Someșeni

Băile Someșeni constituiau un obiectiv turistic care a adus faimă zonei, acestea fiind reorganizate în stațiune de către bine-cunoscutul profesor Dominic Stanca în 1927, care era și proprietarul stațiunii. Nămolul și apele minerale de la Someșeni Băi erau folosite cu mult inainte de organizarea profesorului ca tratamente pentru diverse boli, chiar și pentru diabet. În momentul de față băile sunt dezafectate, necesitând investiții serioase pentru repunerea lor în funcțiune. Au existat mai multe tatonări din partea municipalității pentru a le achiziționa de la urmașii doctorului Stanca și a le reface, dar până în prezent acestea nu s-au soldat cu rezultate concrete.

Băile Someşeni au fost o staţiune balneo-climaterică aflată în cartierul Someşeni al municipiului Cluj-Napoca. La sfârşitul anilor 1880, cercetători maghiari au identificat efectele terapeutice excepţionale ale apelor termale din zonă. Băile Someşeni au fost, însă, organizate în staţiune în 1927 de către reputatul profesor Dominic Stanca, fondatorul Spitalului clujean de ginecologie.

După Revoluție s-a ales praful de acel loc. S-au făcut unele tentative de strângere a rândurilor, dar fără niciun succes. Acum 9 ani, Primăria Cluj-Napoca anunța că va fi încheiat un parteneriat cu proprietarii, iar spațiile publice să fie refăcute pe banii orașului, în timp ce interioarele să fie modernizate din fonduri private. Potențial ar avea acel loc, dar moștenitorii marelui profesor Stanca nu ajung la un numitor comun.

Așa se face că acum clujenii bat zeci de kilometri în căutarea unui loc de plajă și baie. 

În plus, acum, Primăria Cluj-Napoca vrea ca centura metropolitană să treacă prin Băile Someșeni, ceea ce ar afecta calitatea apelor și a nămolului. 

Comentarii Facebook