”Azi am pus anunțul de închiriere a apartamentului și plecăm din Cluj” - Tinerii aleg să se mute din oraș


Trendul plecărilor din Cluj-Napoca spre orașe mai mici, unde să-și poată permite un trai decent, pare a fi extrem de real. În special cei care pot munci remote se gândesc să plece în alt oraș sau chiar în altă țară.

Un clujean a relatat cazul lui pe o rețea de socializare, unde se discuta chiar depsre fenomenul mutării din Cluj-Napoca.

Azi am pus anunț cu închirierea a apartamentului și sperăm să ne mutăm până la sfârșitul lunii. O parte din prieteni au plecat din țară, o parte din oraș.

Dacă ne va lipsi în viitor Clujul, revenim, dacă nu, îmbătrânim frumos acolo unde plecăm”, a explicat acesta.

Familia se va muta la Baia Mare. ”Am fost în Baia Mare, am băgat un free-trial de câteva ori, am văzut ca există timp pentru noi doi, așa că ne mutăm acolo unde avem ajutor, mai aproape de familie”, a mai scris acesta. Cei doi au și un copil, astfel că orice ban este important pentru a satisface nevoile familiei. 

Un alt participant la discuție a dat ca exemplu Olanda, unde toți tinerii visează să plece din țară, pentru a trăi în alte culturi. 

Trend-ul e ca devenim, încet-încet, o țară de vest: cu o economie care ne permite mai multă libertate de mișcare, și, MULT MAI IMPORTANT, cu o cultură din ce în ce mai deschisa spre lume. O cultură care ne învață, din ce în ce mai mult, să fim individualiști, curioși și dornici sa exploram țara și lumea (cum eram, acum 100-120 de ani). Sa nu simțim nevoia sa stăm la adapost, în grupul nostru social, unde e sigur. În aceeași cultură închisă, în același orășel în care ne-am nascut, toata viata.

Încă nu suntem acolo, evident ... DEVENIM, încet-încet, o astfel de țară cu o astfel de cultura. Încă suntem extrem de închiși și colectivisti, comparativ cu vestul. Și între tineri, sunt mulți cu mintea închisă, fără vreo dorința de a face altceva decat ce știu sa faca. Tineri care vor doar ce e în fața lor, le e frică de ce nu cunosc, și dacă pleacă din străinătate, pleacă doar să-și facă bani si sa vina inapoi sa-si faca o casa intr-o raza de maxim 30 de kilometri de aia în care s-au nascut.

Asta spre deosebire de Olanda, de exemplu, unde am trăit o vreme. Acolo nu exista tânăr care să nu viseze să plece din tara. Nu în vacanta, și evident nu doar ca sa facă bani (ca poa' sa facă bani și acasă), ci ca sa aibă experiența de a trai în culturi diverse, cu oameni diferiți, decât cei cu care a crescut. Aproape toata lumea vrea sa petreaca cativa ani nu doar în afara țării, dar în afara Europei. Și vor asta întocmai pentru ca Olanda e o țara de calitate, cu o cultura deschisa, care promovează curiozitatea și individualismul. Care nu-și învață populația să se adăpostească în confortul colectivului toata viata.

Sfatul meu: urmează-le exemplul. Du-te și tu, vezi cum e în alta parte”.

Comentarii Facebook