Aveti grija cui ii deschideti usa! VEZI cum sunt inselati mai nou clujenii


Politistii din Cluj avertizeaza populatia sa fie cu bagare de seama in momentul in care persoane necunoscute bat la usa, pentru ca pot fi escroci.

"De obicei doua persoane se prezinta la usa victimelor echipate cu echipament specific, avand asupra lor sticle in care spun ca se afla solutie pentru deratizare. Acestia pretind ca sunt angajati ai unei societati cu acest obiect de activitate si solicita persoanelor accesul in locuinta.

In timp foarte scurt, maxim 5 minute, termina activitatea si solicita plata pentru serviciul prestat. Suma ceruta difera si de obicei nu elibereaza niciun fel de chitanta, motivand ca nu au asupra lor chitantierul, care se afla la o echipa ce lucreaza la un alt etaj si pleaca sa aduca chitanta dar nu mai revin cu ea. Acesta este si momentul in care de obicei oamenii realizeaza ca au fost pacaliti de fapt.

Alta metoda de abordare a persoanelor in varsta consta in aceea ca in timp ce se afla pe strada, victima este salutata de catre o persoana necunoscuta, care pretinde ca este un vecin de la o alta scara pentru ca mai apoi sa ii solicite o suma de bani imprumut pentru ca a ramas dator la un magazin si promite ca in cateva minute ii va aduce banii. Surprinsa de faptul ca nu isi mai recunoaste vecinii, persoana  cade in capcana si da suma solicitata realizand ca a fost victima unei inselaciuni abia dupa cateva ore.

Nu in ultimul rand avem de-a face cu escroci care acosteaza viitoarea victima in apropierea locuintei si motivand ca au internata o ruda in spital care are nevoie imediata de o interventie chirurgicala solicita ”imprumut” o suma de bani pe care promit ca o restituie in cateva ore.

De obicei suspectii arata o suma de bani in valuta si pretind ca dupa ce vor cumpara materialele medicale necesare operatiei vor schimba valuta in lei si vor achita datoria", se arata intr-un comunicat al IPJ Cluj.

Cum evitati sa cadeti victime in astfel de cazuri?

- Deratizarile se fac unitar in intreg imobilul si se anunta din timp, prin afise sau verbal de catre conducerea asociatiei din care faceti parte. De aceea este bine sa va implicati in activitatile desfasurate in cadrul asociatiei pentru a fi la curent cu ce se intampla;
- Solicitati tuturor persoanelor care va ofera diferite servicii la domiciliu actul de identitate si/sau dovada ca sunt autorizati sa efectueze astfel de servicii;
- Daca sunteti singur acasa, nu permiteti accesul acestor persoane in locuinta si cereti-le sa revina la o ora cand este si altcineva acasa, iar daca insista solicitati ajutorul vecinilor;
- Solicitati chitanta pentru suma achitata si nu acceptati sa dati banii daca aceasta nu este completata in fata dumneavoastra;
- In situatia in care ati fost pacaliti de acesti escroci incercati sa retineti cat mai multe semnalmente pentru a le transmite politistilor si solicitati interventia acestora prin apelul unic de urgenta 112 sau anuntati politistul de proximitate.
- In celelalte situatii este bine sa fiti foarte atenti cu persoanele care va abordeaza, sa nu va lasati  pacaliti de povestile tragice pe care vi le expun.

Comentarii Facebook