Autoportret Nicolae Tonitza, despre care nu se stia nimic, gasit in colectia unui barbat din Turda FOTO


Un autoportret al unui dintre cei mai mari pictori ai Romaniei, Nicolae Tonitza, se afla intr-o colectie privata din Turda. Pictura valoreaza circa 40.000 de euro.

"Pasiunea de decenii a familiei Grandpierre pentru frumos a condus in timp la alcatuirea unei colectii de obiecte de arta provenite din diverse parti ale lumii. Acum, mostenirea este pastrata de nepotii, Zoltan si Laura Ionescu. Intre piesele detinute in colectie se afla si un portret, semnat tonita n. Asa am intrat in contact cu pictura respectiva, pe care ochiul si experienta ne-au 'impins' din primul moment sa credem ca este un Tonitza. De aici pana la identificarea acelui portret drept un autoportret al lui Nicolae Tonitza am parcurs, insa, un drum lung", a marturisit pentru Stiri de Cluj Zoltan Ionescu, proprietarul colectiei.

Expertii nici macar nu stiau ca acest tablou exista, mai ales ca nu exista nicio reproducere a lui.

"Despre aceasta lucrare, pe care o consideram una dintre primele incercari portretisticeale lui Tonitza, nu s-a scris si nu a fost reprodusa pana in prezent in nicio publicatie. Autoportretul a fost realizat in anii petrecuti la Scoala din Iasi, in toamna anului 1907, inainte de plecarea la Munchen pentru desavarsirea studiilor", a precizat dr. Doina Reghis Ionescu, unul dintre cei mai cunoscuti experti.

 

Tinand cont de valoarea foarte mare a picturii, autoportretul semnat de Nicolae Tonitza a fost depozitat intr-o banca.

Comentarii Facebook