A fost furata "emblema" lagarului de exterminare de la Auschwitz

Sloganul nazist "Arbeit Mach Frei" - "Munca te elibereaza", care a devenit cunoscut pentru ca timp de zeci de ani a stat scris pe poarta lagarului de la Auscwitz, a fost furat. Polonezii au "jurat" ca vor recupera inscriptia metalica.

Misterul inconjoara motivul pentru care hotii au comis acest furt, care cel mai probabil a fost comis ieri dimineata la o ora matinala. Politia se teme ca ar putea fi vorba de o farsa macabra. Altii cred ca ar fi mana nazistilor, care pot face bani buni din vanzarea inscriptiei.

Emblema nu ar putea fi expusa nicaieri, dar se stie ca sunt multe relicve naziste care zac in colectii private, aflate in posesia unor oameni cu bani.

Ambasadorul Israelului in Polonia a declarat ca hotii au pus bine la cale furtul. Agnieszka Magdziak-Miszewska a spus ca din informatiile oferite de politie "hotii au evitat camerele de supraveghere de la intrare si au taiat o gaura in gard pentru a putea intra. Mai apoi cu ajutorul unei surubelnite au desfacut inscriptia si au disparut".

Autoritatile poloneze au declarat stare de urgenta pentru prinderea si pedepsirea hotilor, iar intre timp au inlocuit inscriptia cu o replica.

In lagarul de concentrare de la Auschwitz au murit peste un milion de everei, fie in camerele de gazare, fie in urma extenuarii.

Comentarii Facebook