Au repus monumentul pe soclu, în ”marea” de beton și granit de pe strada Kogălniceanu. Vă place cum arată?


Grupul Statuar ”Școala Ardeleană” a fost repus pe soclul din fața UBB Cluj, de pe strada Mihail Kogălniceanu. 

Scandalul din jurul acestui monument emblematic al Clujului a început anul trecut, după ce Primăria Cluj-Napoca a fost de acord cu viziunea arhitecților de a amplasa Grupul Statuar direct pe pământ, fără niciun soclu. Acest lucru știrbit din importanța acestui monument dedicat corifeilor Școlii Ardelene:  Petru Maior, Gheorghe Șincai și Samuil Micu. 

Școala Ardeleană a fost o mișcare de emancipare politico-socială a românilor din Transilvania. Reprezentanții Școlii Ardelene au adus argumente istorice și filologice în sprijinul tezei că românii transilvăneni sunt descendenții direcți ai coloniștilor romani din Dacia. Această teză este cunoscută și sub numele de latinism. 

Clujenii s-au simțit lezați de comportamentul administrației Boc, fiind vii dezbateri în care primarul a dat vina ope arhitecți spunând că el nu știa nimic despre amplasarea monumentului pe pământ.

După acest scandal monstru, primarul Emil Boc s-a repliat, a încercat să schimbe arhitecții, dar aceștia au câștigat procesul în justiție și Primăria a fost nevoită să continue proiectul de pe Kogălniceanu cu ei, iar acum lucrarea este aproape finalizată. Primarul Emil Boc s-a dus aproape săptămânal în zonă și s-a filomat vorbind de unul singur, în încercarea de a repara din gafa de imagine comisă.

Grupul statuar ”Școala Ardeleană” a fost reamplasat pe soclu, care arată diferit față de cel inițial. Din acest moment, însă, totul ține de gusturile fiecăruia. 

Comentarii Facebook